Референдум в Гърция стъписа Европа

Борсите незабавно реагираха на новината

14:11, 01 Ноември, 2011 0 коментара

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу хвърли в смут европейските лидери вчера вечерта, след като оповести, че ще проведе референдум по договорената миналата седмица спешна финансова помощ и пакета от икономически мерки, пише вестник Times, цитиран от агенция фокус.

Изявлението на Папандреу на практика ще даде на гръцкия народ правото да наложи вето върху финализираната миналата седмица мащабна сделка за еврото. Гръцкият вот „против” може да означава пресрочване на платежите по дълга на страната, хаос на пазарите в размер, по-голям от този при фалита на Lehman Brothers през 2008 г. и вероятното излизане на Гърция  от еврозоната.

Фондовите борси, които се оживиха през последните седмици след като устойчивата сделка изглеждаше по-вероятна, незабавно реагираха на новината с разпродажба на акции. Промишленият индекс Dow Jones рязко падна на пазара в Ню Йорк след оповестяването на плана на Папандреу. Еврото се обезцени с 2% спрямо долара, а американският индекс на променливостта, известен като „индекс на страха”, се покачи с 22%, което е най-голямото му покачване в рамките на един ден от средата на август.

Гръцкият премиер не съобщи детайли или конкретна дата за предлагания референдум, но вътрешният министър Харис Кастинидис каза, че най-вероятно гласуването ще бъде през януари.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA