Земетресение в Турция отне живота на над 200 души

Епицентърът е в близост до големия източен град Ван

08:10, 24 Октомври, 2011 1 коментар

Силно земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер в Югоизточна Турция е причинило смъртта на 217 души и е ранило 1090 души в района, предаде агенция Фокус, позовавайки се на турския вътрешен министър Идрис Наим.

Около 100 души са загинали в провинция Ван и около 117 в област област Ерчис.
Според по-ранни данни на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган броят на загиналите беше 138 души, а на ранените - 350 души.

Земетресението, разтърсило големия източен град Ван, населен основно от кюрди, е най-силното в Турция от години. Има опасения, че броят на жертвите може да нарасне, тъй като е възможно много хора да се намират под срутените сгради.

Сеизмологичният център "Кандилли" в Истанбул прогнозира, че бедствието може да причини между 500 и 1000 жертви и е повредило около 1000 постройки.

Късно снощи беше регистриран вторичен трус с магнитуд от 6,1 по Рихтер в провинция Ван. Земетресението е било на дълбочина 9,8 километра, а разстоянието от епицентъра му до град Ван е 20 км.

Яна Вичева

Коментари

Тези природни бетсвтвип,няма как да се спасим от тях, а само ако можем да се молим и да се надяваме да не се случват толкова силни или поне да няма пострадали.Виждаме как в страна като Китай годишно колко силни земетресения стават, но там хората не изпадат в паника, подговтвени са и знаят че тяхната страна е под такава земя,която се бунтува поч есто.Турция е близо до нас. Преди време и в нашата страна имаше силно земетресиение,където много хоеа останаха без домовете си.
  • Показани 1

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA