Пътните полицаи ще препитват шофьорите

Акция за водачите, които имат пропуски в знанията, готвят от КАТ

17:01, 03 Януари, 2012 0 коментара

Всеки шофьор, който бъде спрян за нарушение и не може да отговори за какво точно, може да бъде допълнително санкциониран. Това е регламентирано в Закона за движение по пътищата и вече ще се прилага стриктно.

Според нормативната уредба шофьорите, които не познават добре правилника, може да останат без книжка или да бъдат пратени на проверовъчен изпит, съобщава агенция Стандарт като се позовава на информация от КАТ.

Експертите, които анализират санкциите, са на мнение, че голяма част от водачите не знаят за какво ги е спрял полицаят. Оказва се, че доста от шофьорите не извършват нарушения с умисъл, а от незнание. Именно те стават опасни за останалите на пътя и затова акцията ще бъде насочена към тях.

За изминалата година няма нито един глобен по тази алинея от закона, призна шефът на столичния КАТ Богдан Милчев. Наказанието е записано в чл. 171, ал. 1, където се посочва, че "който поради незнание е извършил немаловажно нарушение на правилата за движение – ще бъде лишаван временно от право на управление до успешното полагане на проверовъчен изпит".

Най-често шофьорите не знаят какво означават движенията на регулировчика или не познават забранителните знаци. От КАТ са на мнение, че ако всеки водач познава добре правилата за движение, той се чувства и по-уверен на пътя.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA