Любопитно за дрехите

Проектирането на дрехи изисква предварително проучване

10:03, 30 Март, 2017 0 коментара

Принципа на функционално проектиране при дрехите предполага предварително проучване на функционирането на процеса на нещата, на модела за развитие на перфектно функциониране на системата като цяло и като резултат - създаването на един обект с принципно нови функции, за да отговорят на разнообразните и променящите се нужди на човек.

Както е споменавано не веднъж, дрехите са стока в съвременната ситуация и по принцип като масово произвеждан продукт.

Модел (от латински модулус - мярка образ, норма) - модел, който служи като еталон за серийно производство на дрехи, обувки, чанти, шапки; тип, марка, модел на даден продукт.

Моделиране на дрехи - процесът на създаване на нови модни тенденции и на нови модели дрехи.

Моделиер или моден дизайнер - специалист в производството на дрехи, които са образцови изделия. Съществуват и други професии, свързани с производството на дрехи: крояч, шивачка, шивач, шапкар, обущар, кожар, сарач, технолози, проектанти, бродиращ и т.н. Всички те имат различни функции, при участието в проектирането и производството на облеклото. Но авторът, създателят на новия модел е именно дизайнера, моделиера, който определя имиджа и стила, общото дизайнерско решение, измисля нови конструктивни решения и разработки, той избира цветовете и материалите, мисли за аксесоарите и добавките. В допълнение, има и други названия на професии, свързани вече със западната традиция: дизайнер, стилист,моделиер. Моделиерът е създател на колекции от дрехи "висша мода" - уникални модели на дрехи, изработени в един екземпляр, ушити ръчно в големи модни къщи, които са членове на Синдиката на висшата мода в Париж, или други подобни организации в други страни. Дизайнер (названието е свързано с английската традиция, във френската и италианската традиция то съответства на понятието стилист) – именно така най-често наричат моделиера, който е свързан с промените в областта на производството и методите на създаване на дрехата, както и с появата на нови творчески дейности, свързани с масовото производство.

Източник: https://kapere.com/

Ins Editor 5

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA