Годишните технически прегледи ще струват повече през 2012 г.

Предвижда се увеличение на цената с 2 до 10 лв.

15:08, 15 Август, 2011 0 коментара

Годишните технически прегледи на автомобилите ще поскъпнат през следващата година заради въвеждането на система за онлайн наблюдение на пунктовете, където се извършват проверките, каза пред вестник „Труд” директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” Валентин Божков.

Според него увеличение на цената с 2 до 10 лв. е оправдано, за да бъде подобрен контролът по пътищата. Цената на годишен технически преглед на лека кола в момента е около 30 лева.

Агенцията ще обяви обществена поръчка във връзка с поставянето на камери във всички пунктове за технически прегледи, които са около 800. Те ще трябва да изпращат по поне три снимки от всеки преглед на превозното средство - в началото, средата и в края на инспекцията. След монтирането на техниката от агенцията ще имат възможност и да извършват наблюдение на сервизите в реално време.

Според нова наредба на „Автомобилна администрация” за пунктовете за технически прегледи се въвежда класификация на неизправности на превозните средства, които ще се делят на незначителни, значителни и опасни.

Всеки автомобил подлежи на ежегодна техническа проверка в лицензираните пунктове, като изключение правят само новите автомобили, които имат 3-годишен гратисен период.
 

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA