БДЖ ще стачкува от утре

Спирането на железопътния транспорт ще струва 600 хил. лв. дневно

17:11, 23 Ноември, 2011 0 коментара

Стачка в БДЖ ще има от утре (24 ноември) в 8 часа. Във всички ключови гари на страната в началото на стачката ще има организирани местни и регионални митинги, заявиха от КНСБ, предава агенция Фокус.

Синдикатите в БДЖ направиха обръщение към българските граждани, клиенти на железниците, в което се казва, че от 24 ноември започват ежедневни безсрочни стачни действия в защита на българските железници.

Решението за спирането на 150 влака на БДЖ е взето без съгласуване с местната власт и липсва цялостен анализ за последствията от това решение, считат синдикатите. Кметовете се обединиха около мнението, че голяма част от влаковете, които предстои да бъдат спрени, обслужват основно ученици и работници.

„Стачка ще има, защото работодателят не изпълнява поетите ангажименти”, каза в предаването „Преди всички” Стойчо Кръстев, юрист на Синдиката на железничарите към КНСБ. „Интересът на стачкуващите от гледна точка на законността на стачката е защитен. Ние гарантираме на нашите работници, че ще ги защитим. Със списъци на стачкуващите работодателят показва груба арогантност.  Работещите хора не бива да плащат дълга, който други са предизвикали”, каза още Кръстев.

Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на „Холдинг Български държавни железници” ЕАД, коментира, че стачката е абсолютно безсмислена. Според него „стачката означава 600 000 лв. загуба на железницата за ден, блокиране на пътници по гарите, а негативите от нея ще отидат към БДЖ като цяло и ще има сериозни проблеми за товародателите”.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA