Защо всеки трябва да кара камион поне веднъж в живота си?

Когато сме в лека кола всичко е лесно

15:05, 19 Май, 2021 0 коментара

Всички шофираме, в крайна сметка това се е превърнало в наше ежедневие и навик. Но това, което може да изглежда  изключително просто и автоматизирано, съдържа много нюанси, които пренебрегваме, докато не се наложи да излезем от зоната си на комфорт.

Бихме могли да поставим тази зона на комфорт зад волана на различни типове автомобили, повече или по-малко големи. Други от нас са били (или все още са) зад волана на тежкотоварен камион и знаят, че тогава нещата напълно се променят. В тази статия ще се опитаме да ви разкажем някои полезни неща, на които ви учи шофирането на ТИР.

Да спазваш и да оставяш другите да спазват безопасна дистанция

Дистанцията е много повече от еднопразно пространство, тя е жизненоважна.

Представете си, че всеки ден, когато излизате от дома, взимате мобилния си телефон, ключовете, портфейла и нещо друго, за да ходите пеша на работа. Това е, което ще пълни джобовете ви през останалата част от деня и ще се прибирате така ден след ден.

Добре, сега помислете за следното: ще излезете от къщата, ще вземете телефона си, ключовете, портфейла и преди да излезете през вратата трябва да сложите колани, за да изтеглите кола, която тежи около 1500 кг, и ще трябва да,  носите през целия си работен ден.

Този пример е, за да ви даде представа за мащаба на промяната. Премествайки голямо съчленено превозно средство, което тежи 17 000 кг, когато е празно, трябва да промените перспективата ви. Не само защото седите на два метра над земята, но и защото, когато умножите MMA на вашето превозно средство по 20, трябва да знаете по всяко време какво правите, как го правите и освен това да предвидите какво ще правят други превозни средства.

Когато сме в лека кола всичко е лесно и в крайна сметка импровизираме в движение. Ние реагираме по всяко време и помощните средства за шофиране ще ни спасят в много случаи от това, което някога би могло да бъде почти гарантирана злополука.

Технологиите са напреднали изключително много и камионите също се възползат от напредъка. Но модерните технологии са идентични както за лека кола, така и за камион с маса 20 пъти отгоре.

Определението за безопасното разстояние казва:

Свободно пространство, което позволява на водача на превозно средство, пътуващо зад друго, да спре в случай на внезапно спиране, без да се сблъска с него, като отчита особено скоростта и сцеплението и условията на спиране.

Превозни средства с максимална разрешена маса (ММА) над 3500 килограма и превозни средства и съчленни превозни средства над 10 метра трябва да поддържат минимално разстояние от 50 метра.

Ако приемем за даденост оценката за дистанция при автомобили в оптимални условия от 80 метра при скорост от 90 км/час, оттам трябва да започнем да добавяме променливи като обща маса, инерция или условия на пътя.

Камионът се нуждае от повече място за спиране, така че нагововата безопасна дистаниция ще бъде много по-голяма и ние трябва да я спазваме.

При скорост от около 90 километра в час полуремаркето и влекачът му се нуждаят от порядъка на 100 метра, за да спрат. При тов апри идеални условия без да се брои времето за реакция и без да се отчита поведението на товара.

Да, защото има товари, които при резки маневри могат да "пъдхлъзнат" превозното средство. Яркият пример са течностите в цистерна, но има много видове товари, които поради своята форма или разпределение пречат на динамиката на транспортното средство.

Но да се върнем към темата, ако спазването на безопасно разстояние е едно от най-добрите решения, които можете да вземете редовно, за да избегнете инцидент, представете си, когато имате нужда от двойно разстояние, за да спрете, ако нещо се случи пред вас. Каквото и да правите, винаги трябва да оставите място, дори ако мислите, че се движите бавно или че нищо няма да се случи. В крайна сметка изнанада може да се случи винаги. И когато това се случи и ще се радвате да имате достатъчно място, за да не оставяте колата пред себе си като акордеон.

Естествено всички сега си мислите следното"

Ако искате да имате онази приятна дистанция с предходното превозно средство, която ви позволява да държите всичко под контрол на магистрала, какво ще правите, когато типичният "мъжкар" изведнъж се навре между вас?

Такива изненади винаги ще има и точно заради тях трябва винаги да поддържате дистанция, за да не се налага да скачате изненадващо на спирачката.

Придържайте се в платното

Оставяме настрана надлъжното пространство и сега преминаваме към страничното пространство. С около 2,5 метра ширина обикновено между двете страни на камион (без да се броят огледалата) и приблизително 3 метра ширина на платното ще имаме оскъдните 50 сантиметра в, които трябва да циркулираме = по 25 сантиметра от всяка страна.

Само с 25 сантиметра от всяка страна трябва да сте наясно с всяка дупка, всяка кривина и всеки въздушен удар, за да задържите камиона в лентата.

Към тези стеснения трябва да се добави и височината на положението за шофиране. С изключение на линията вляво от нас и допълнителните вертикални огледала за обратно виждане, с които да проверим какво е страничното отделяне, което ни остава, перспективата ни оставя малко слепи. Превезното средство трябва да се държи на място, за да не застрашава себе си или други участници в движението.

Тъй като пътищата не са идеално прави, вие развивате шесто чувство, за да се придържате добре в лентата си, непрекъснато гледайте огледалата, за да се позиционирате правилно и постоянно коригирайте посоката с неравностите и страничната сила на вятъра.

От време на време попадаме на новината за камион, който се е преобърнал без видима причина. Тази тиха и невидима причина е не друг, а вятърът - поривите на вятъра по-точно. Ако приемем странична повърхност от 21 квадратни метра, вятър от 50 км / ч упражнява странична сила от 134,4 кг.

Тази сила изглежда малка имайки предвид тежестта на натоварен камион, но ако поривите на вятъра достигнат до 100 км / ч, страничното налягане е 537,6 кг. Половин тон, бутащ перпендикулярно нашето превозното средство, вече е значителен и ако тази сила е синхронизирана с противоуправлението, което водачът трябва да упражнява, за да задържи камиона на пътя, е сравнително лесно ефектът на платно да дестабилизира превозното средство.

Препятствия, които се умножават

Това, което за един лек автомобил е просто дърво или кабел, за камиона означава да трябва да играете на лимбо.

Отвъд теглото и размерите трябва да се развие и друга суперсила: пространствено зрение (не, това не е способността да се виждат звездите без телескоп). По магистрала и по права линия всичко е лесно, просто трябва да отидете от точка А до точка Б.

Всичко изглежда лесно, докато влезнете в населено място. Препятствията се материализират под формата на дяволски творения с пренаселени кръгови кръстовища, с ниска видимост на 90-градусови завои, дървета, които ...

Цялата статия е достъпна в сайта Transportmedia.bg.

 

автостъкла София

Ins Editor 5

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA