Учени: от самотата се оглупява

Лекарите препоръчват средиземноморска диета за предпазване на мозъчните клетки

17:11, 04 Ноември, 2011 0 коментара

От самотата се оглупява, предупреждават учени. Причината е, че хората, които водят затворен живот, ограничават социалните си дейности и мозъчните им клетки започват да остаряват по-бързо, обясни на научна конференция пред лекари от столицата проф. Лъчезар Трайков, специалист по неврология и ръководител на университетската болница „Александровска”, съобщи Стандарт.

Мит е, че компютърните игри и телевизията стимулират мозъка, обясни неврологът. Затова пък свиренето на музикален инструмент се отразява позитивно на клетките. Танцуването също запазва тяхната младост.

„Отдавна е известно, че чаша червено вино на ден също има протектираща роля”, припомня проф. Трайков. Според изследвания най-добрата система за хранене е т.нар. средиземноморска диета, която включва зеленчуци, плодове, вино и риба.
Високият образователен ценз също е сред защитните фактори, но не дава пълна гаранция. Разболяват се и хора с няколко дипломи, както и такива с много обществени ангажименти. Като покойния държавен глава на САЩ Роналд Рейгън, който страдаше от алцхаймер или френският експрезидент Жак Ширак, който е с диагноза деменция.

Основните рискови фактори за стареенето на мозъка са високото кръвно, лошият холестерол и диабетът. Метаболитният синдром, който включва няколко рискови фактора плюс наднормено тегло, също „разболява” мозъка. Депресиите над 60 годишна възраст, които трудно се поддават на лечение, също крият риск да отключат деменция.

Неврологът призна, че повечето случаи на деменция се откриват в късен стадий, когато стопирането на болестта е невъзможно. Проф. Трайков препоръча на личните лекари да правят бързи тестове за ранна диагностика. Един от тях е докторът да каже на пациента три думи – например „маса”, „ябълка” и „топка” – и да го предупреди, че след малко пак ще го попита за тях.  След това да ангажира мисълта му с някаква игрова задача – например да каже колко прави 100 минус 17. След игровата пауза лекарят приканва пациента да повтори зададените думи. Дори и една да бъде пропусната, червената лампа вече свети, каза неврологът.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA