Телефонът стана на 150 години

Йохан Филип Райс нарекъл създаденото от него устройство „телефон”, а в последствие Александър Бел го доразработил и популяризирал

17:10, 24 Октомври, 2011 0 коментара

Телефонът навърши 150 години, съобщава агенция КРОСС. Когато Йохан Филип Райс използва създаденото от него телефонно устройство, за да предаде фразата „конят не яде салата от краставици” през 1861 г., германският учен не е предполагал, че това изречение ще промени завинаги комуникациите.

27-годишният Райс избира необичайната реплика за конете и краставици, за да не може насрещният слушател да познае значението на изречението, в случай, че не чуе някоя от думите.

Младият учен представя изобретението си на лекция, озаглавена „За възпроизводството на звуци през разстояние чрез средствата на галваничното електричество” във Франкфурт преди век и половина. Рaйс нарекъл конструираното устройство телефон (Telefon).

Въпреки постижението си Райс не успява да направи голям пробив. Телефонът му може само да предава звуци и човекът от другата страна не може да отговаря по същото време.

Райс умира през януари 1874 г. на 40-годишна възраст, преди да може да развие откритието си. Американският учен и предприемач от шотландски произход Александър Бел обаче е човекът, изобретил комерсиалния телефон през 1876 г. и останал в историята с революционното си дело за телекомуникациите. Той е основател на компанията Bell Telephone Company и преподавател по физиология на говора в Бостънския университет.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA