Стъклоповдигачи – как се ремонтират и по какво да познаем, че изискват смяна

Стъклоповдигачи – как се ремонтират и по какво да познаем, че изискват смяна

14:06, 25 Юни, 2021 0 коментара


Стъклоподемните или още наречени стъклоповдигачи са автомобилни компоненти, грижещи се за плавното, безпроблемно и гладко движение на стъклата на колата. Страничните прозорци на превозното средство винаги трябва да са в изправност за случаите, в които желаете да проветрите купето, или пък аварийна ситуация налага напускане на автомобила през тях. 


Най-честата причина, касаеща невъзможността от движение на стъклата, е свързана с повредени стъклоповдигачи. Затова и фокус на днешната статия са именно те – нека заедно се запознаем както със същността им, така и с основните проблеми, които ги съпътстват. 

 


Стъклоповдигачи – същност и принцип на работа


Частите, наречени стъклоповдигачи, изпълняват наистина важна роля – тяхна е задачата да осигуряват плавното движение на прозорците на автомобила нагоре и надолу. Независимо дали разполагате с механична манивела, или управлявате стъклата посредством бутон, важно е да знаете, че и при двата случая превозното ви средство е оборудвано със стъклоповдигачи. 


Ако забележите трудност при вдигане и сваляне на стъклата или пък е невъзможно позиционирането на прозореца в едно положение, то е време да се отправите към сервиз, където механиците да диагностицират състоянието на стъклоподемниците. Друг често срещан признак касае пропадането на прозорците във вратата. Възможно е и при заключване на автомобила да чувате характерен кликащ звук, идващ откъм вратите – всичко това също са признаци за повредени стъклоповдигачи.

 


Как протича подмяната на стъклоповдигачи?


Ако сте припознали някои от гореспоменатите признаци да се срещат и при вашия автомобил, то вероятно вече се чудите по какъв точно начин се извършва ремонтът или подмяната на стъклоповдигачите.
Добрата новина е, че професионалистите в бранша с лекота и във възможно най-кратки срокове ще съумеят да отстранят всички проблеми. Всички стъклоповдигачи подлежат на износване с времето и с честата употреба. И така, как всъщност протича ремонта на стъклоподемниците?
Предвид факта, че те се намират във вратите на колите, първата стъпка, разбира се, касае демонтирането на корите. След като вече сме си осигурили достъп до стъклоповдигачите, е добре да свалим цялостния механизъм, за да можем по-удобно и комфортно да го огледаме и да преминем към ремонта. В хода на времето стъклоподемниците се износват, разтягат се и се скъсват – при подобни ситуации се налага подменянето им с нови. След като вече сме се сдобили с нови части, по обратния ред сглобяваме отново всичко – монтираме стъклоповдигачите на указаното за тях място, след което връщаме корите на автомобила. Макар и на първо четене процедурата да звучи относително проста и лесна за изпълнение, ние все пак препоръчваме да се доверите на професионалисти. Не рискувайте да си навлечете допълнителни главоболия, инициирайки самостоятелни ремонтни дейности.

Ins Editor 5

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA