Системата за електронни полици работи нормално

Винаги искайте агентска или служебна карта, когато сключвате „Гражданска отговорност”, съветват от БАЗБ

14:01, 09 Януари, 2012 0 коментара

Единната система за електронни полици „Гражданска отговорност” вече функционира нормално, заяви председателят на УС на Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ) Николай Здравков пред БНТ. Той обясни, че проблемите от декември са преодолени и сега системата дава много добри резултати.

Информационната система за контрол и управление на риска (ЕИСОУКР) помага да се намалят измамите и да се осигури бърза и точна информация за потребителите, сключили задължителната застраховка „Гражданска отговорност”. Според изискванията на ЕС препоръчителният процент за такава застраховка е 90. У нас обаче едва 76 на сто от собствениците на автомобили са сключили такава.

„Този проблем е не само в България с обхвата на застраховката. Хората нямат пари и за съжаление това ги принуждава да не спазват закона от време на време”, обясни Николай Здравков.

Наблюдава се спад при застраховките автокаско. Причината е в сериозното свиване на пазара на нови автомобили, който вече е достигнал до нивата си от преди 8 години.

Остава нерешен проблемът със застрахователните измами, при които недобросъвестни продавачи издават фалшиви електронни полици.

„Откъдето и да купуват аз ги съветвам винаги достатъчно много да се информират и да купуват от проверени места, лицензирани. Тоест винаги трябва да изисква или агентска карта, или служебна карта. Много хубаво звучи отстъпка в интернет пространството от 50% по дадена застраховка „Гражданска отговорност”, но ако човек се информира отстъпките са забранени под всякаква форма по „Гражданска отговорност”. Другият начин да се уверите, че не сте измамени, след като сте сключили застрховката, е да проверите 10 минути по-късно на сайта на Гаранционния фонд или Комисията по финансов надзор. За това време там вече трябва да е отбелязана сделката”, съветва председателят на БАЗБ.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA