Синдикатите: Максималният осигурителен доход трябва да е 2700 лв.

Работодателите не са съгласни с промяната, тъй като увеличаването на прага ще вдигне разходите им за осигуровки

17:09, 12 Септември, 2011 0 коментара

От КТ „Подкрепа” настояват най-високият осигурителен праг да бъде увеличен на 2700 лв., тоест десет пъти по минималната работна заплата (МРЗ), която от началото на месеца вече е 270 лв. Към момента максималната сума, определена със Закона за бюджета на ДОО за 2011 г., върху която мога да се внасят осигуровки, е 2000 лв.

„Ако получавате 10 000 лв. заплата, ще ви вземат 10%, а не можете да получавате голяма пенсия”, обясни Мика Зайкова, икономически експерт към КТ „Подкрепа” в сутрешния блок на Нова телевизия.

Работодателите обаче не са съгласни с повишаването на максималния осигурителен доход. Според заместник-председателя на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков, цитиран от Investor.bg, този праг действително не е коригиран много отдавна, но вдигането му ще доведе до ръст на общите разходи на работодателя за осигуровки.

Повишаването на максималния осигурителен праг би означавало и увеличение на максималната пенсия, тъй като тя се изчислява като 35% от максималния осигурителен доход.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA