Синдикатите и ГЕРБ не постигнаха съгласие за пенсионната реформа

Очакваше се на срещата днес да се стигне до окончателно споразумение, но синдикатите отхвърлиха предложението на управляващите

15:12, 01 Декември, 2011 0 коментара

Синдикатите не приеха предложението на Парламентарната група на ГЕРБ за увеличаване на пенсионната възраст с по 4 месеца в продължение на три години, стана ясно след среща на ГЕРБ с представителите на КТ „Подкрепа” и КНСБ, съобщи на агенция Фокус.

Късно вечерта в сряда след 3-часови преговори в Народното събрание се стигна до това предложение, който лидерите на синдикатите трябваше да представят пред своите структури.

„Тъй като ние нямаме правомощията да се произнасяме приемаме или не приемаме, ние в спешен порядък по съответния ред ще информираме нашите структури за това алтернативно предложение, което направиха депутатите от ГЕРБ. Очакваме обратната реакция”, каза лидерът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев след срещата в парламента снощи. Днес обаче очакваното окончателно споразумение не беше постигнато.

Предложението на ПГ на ГЕРБ беше от първи януари 2012 г. за трета категория труд стажът да се увеличава с по 4 месеца на година, докато достигне от 34 години до 37 години за жените и от 37 години до 40 години за мъжете. Това, което ще се внесе днес като предложение е – от януари следващата година да започне повишаване на възрастта за пенсиониране плавно по 4 месеца на година за трета категория труд, докато достигне от 60 до 63 г. за жените и от 63 до 65 г. –  за мъжете. За първа и втора категория труд, също се предвижда плавно покачване на възрастта за пенсиониране, пак от началото на 2012 г. с по 4 месеца на година.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA