Ще бъдат ли задължителни застраховките "реколта"?

Какви са вариантите в момента?

20:09, 11 Септември, 2010 0 коментара
След създаването на Агенция за контрол и качество на храните, ръководството на земеделското ведомство подхвана нова идея - да задължи производителите да застраховат реколтата си. Подобни мераци са налице от няколко години, но така и не се намери кабинет, който да превърне намеренията в действия. С въвеждането на задължителната застраховка на продукцията вече са ангажирани част от експертите на ресорното министерство. В кратки срокове те трябва да избистрят концепцията и да я предложат за обсъждане. Най-вероятно обаче задължителните минимални прагове за застраховане ще бъдат регламентирани с промени в Закона за подпомагане на земеделските производители.
Впрочем, в България все още липсва официална статистика за земеделските застраховки. Според неофициални данни едва 10% от производителите инвестират в превантивни мерки, което е плашещо, особено когато след неблагоприятни метеорологични явления блокират възлови пътища и искат компенсации от държавата...
Какви са вариантите в момента? Сега в България действат две застрахователни схеми, като парите за полицата идват от националния бюджет и Европейския съюз. През тази година фонд "Земеделие" отпусна и държавна помощ за застрахователни премии специално за производителите на плодове и зеленчуци. Собствениците на лозя пък могат да ги застраховат със средства от европейската програма по лозарство и винарство.
От браншовите организации обаче не са особено позитивно настроени към новото изискване. Според повечето производители сключването на застраховки е непосилно от финансова гледна точка, особено, след като от тази година земеделците плащат и по-високи данъци. Освен това производителите се опасяват, че дори да предприемат превантивни мерки, застрахователните компании не са коректни, когато се стигне до изплащане на щети.
Затова земеделците предлагат към ресорното министерство да се създаде поредният фонд, който да покрива загубите при евентуални природни бедствия, в който участие да има и държавата. Идеята за това беше лансирана от стопаните още преди няколко години, но така и не бе осъществена заради липсата на пари в хазната.

Дали обаче министерството ще да успее да задължи стопаните да се застраховат тепърва ще се изяснява. Вероятно повече яснота по този казус ще има, когато започнат обсъжданията по Бюджет 2011.

Дара Христова

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA