Съвети за управление на автопарк от служебни превозни средства

Съвети за управление на автопарк от служебни превозни средства

16:06, 28 Юни, 2021 0 коментара

 

Вашият бизнес се разраства. Тъй като постепенно се разширявате, преминавате от едно или две превозни средства към повече от пет. Въпреки че добавянето на няколко автомобила може да не изглежда много, независимо дали го осъзнавате или не, бизнесът вече управлява автопарк.

А това означава едно - трябва да гледате на нещата малко по-различно от преди и да имате контрол на автопарка. Непланираните повреди означават спиране на превозното средство, което означава, че работата не върви по план, а компанията не печели пари. Общите разходи за допълнително използвано гориво - умножени по пет или повече превозни средства - бързо се увеличават.

Затова доброто управление на наличните превозни средства не само ще намали свързаните с това разходи, но ще увеличи ефективността на активите. Освен това безопасността на шофьорите, изправността на автомобилите, както и производителността, са пряко свързани с целите на продажбите и обслужването на организацията.

А това означава само едно – необходимо е мениджърът на автопарка да бъде постоянно на линия, за да гарантира, че наличните автомобили ще работят само и единствено в полза на организацията.

Ето няколко стъпки, които трябва да направи собственикът на компания, управляваща автопарк.

1. Наемане на специален мениджър

Наемането на човек, който да се грижи за вашия автопарк, е първата стъпка към управлението му по най-добрия възможен начин. Сред най-важните му задължения са контрол и управление на горивото, обслужване на превозните средства, модернизация, управление на GPS системата и контакт с шофьорите.

2. Превантивната поддръжка трябва да бъде приоритет

Успешният мениджър на автопарка винаги поставя профилактиката за свой основен приоритет. Превозни средства, когато се поддържат правилно, намаляват шансовете за престой и непланирани ремонти.

3. Следене за ефикасността на превозите средства

За да е сигурен собственикът, че маржът на печалбата, който очаква е реален, трябва да съблюдава разходите по автопарка. Ако средствата за поддръжка на остаряващо превозно средство надхвърлят това, което получава от него, може би е време да преосмисли бъдещето му и дали не е време за подмяна.

4. Познания за изискванията на всяко превозно средство

Ако в автопарка има превозни средства от няколко марки, най-добре е да се знаят изискванията за поддръжка на всяко превозно средство. Всяка марка има свои специфики и ако те се знаят, очакваните разходи по поддръжка или съблюдаване за евентуални проблеми, ще реши въпроса.

Недостатъчно специфицираното превозно средство може да доведе до сериозни проблеми с поддръжката и може пряко да повлияе на бюджета. От друга страна, прекалено специфицираният автомобил може да доведе до ненужно увеличаване на разходите.

Затова управителят трябва да избере само онези превозни средства, които отговарят на приоритетни параметри като условия на експлоатация, употреба, това, което се превозва и т.н.

Ins Editor 5

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA