Приходите от Каско се свиват

Сумите от „Гражданска отговорност” пък се увеличават с 43 млн, а тези по „Автокаско“ спадат със същата сума на годишна база

14:11, 21 Ноември, 2011 0 коментара

Премийните приходи на застрахователите по доброволната застраховка „Автокаско“ у нас намаляват, а по задължителната „Гражданска отговорност“ се увеличават, съобщава в. Класа. Тази тенденция се потвърждава както от водещите компании в сектора, така и от данните на Комисията за финансов надзор (КФН).

От началото на 2011 г. до август от застраховки Каско са постъпили над 294 млн. лв. За същия период на миналата година сумата е била с около 43 млн. повече – 338,46 млн. лв.

При Гражданската отговорност премийният приход за първите осем месеца на годината е над 341 млн. лв. или с 43 млн. ръст спрямо аналогичния период през 2010 г. (297,25 млн.).

„Намалението на пазара се дължи на по-ниските продажби на нови коли у нас. Сега автопаркът се амортизира и обемът по „Автокаско“ е нормално да пада с около 15-20 на сто годишно“, коментира Николай Генчев, изпълнителен директор на „Уника”.

Цените по „Автокаско“ са с 30% по-ниски от миналата година заради силната конкуренция, посочва Николай Здравков, управител на I&G brokers и председател на УС на Българска асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ).

Има огромен спад, хората масово спират да сключват Каско, особено за коли над 6-7 години, потвърди Здравков. За първи път „Гражданска отговорност“ изпреварва като събран нетен приход Каско. Това се дължи на свитото потребление, затегнатото банково кредитиране и съответно на резкия спад в покупките на нови коли. Продажбите им са се върнали на нива от 2003-2004 г. Така автомобилният парк у нас в момента се обновява само по необходимост, коментира експертът.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA