Прекаляването с интернет води до зависимости

Важно е на всеки час в интернет да почиваме по 15 мин.

18:08, 11 Август, 2011 0 коментара

Прекаленото използване на интернет и социалните мрежи води до психични зависимости, обясни психологът Ирина Недялкова в интервю за агенция КРОСС. Тя каза, че в Англия вече са доказали съществуването на синдром на хроничната умора, както и синдром на информационната умора.

Зависимостите на 21-ви век са предизвикателство пред всеки родител, счита Недялкова. Опасността от новите психични разстройства може да се преодолее със засилен родителски контрол. Психологът препоръчва на всеки час работа пред компютъра и сърфиране в интернет човек да си позволява 15 минути почивка.

Според ново американско изследване, цитирано от вестник Daily Mail, социалните мрежи могат да предизвикат депресия и агресия у подрастващите. Дългите часове прекарани в интернет понякога стават причина за тревожност и депресивни състояния, предупреждават специалистите. Те съветват родителите да осигуряват повече занимания за децата и да общуват активно с тях.

Изследването показва и някои положителни страни на социалните мрежи. Сайтове като Facebook могат да бъдат полезни за интровертните деца, които по-лесно общуват с околните с тяхна помощ.
 

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA