По-скъпа застраховка Гражданска отговорност от Януари

По-големи допълнителни резерви и нови модели при изплащането на имуществени и неимуществени вреди.

22:10, 10 Октомври, 2010
По-скъпа застраховка Гражданска отговорност от Януари

До края на годината се очаква поскъпване на задължителната застраховка Гражданска отговорност с около 20%. Средната цена засега е 130лв., а януари вече може да е над 150лв. Освен с поскъпването се очаква и въвеждането на нови точни правила при изплащането на неимуществените щети. Заради допълнителните резерви, които застрахователите трябва да заделят, за да покрият бъдещи събития се налага и увеличението на полиците. Тези нови цени са предпоставка за увеличаване броя на нередовните шофьори. За момента по неофициални данни едва около 80% от регистрираните автомобили имат застраховка Гражданска отговорност, при изискване на ЕС те да не падат под 90%. Затова трябва да се помисли и за въвеждането на нови и ефективни санкции.

Председателят на Асоциацията на българските застрахователи г-н Орлин Пенев коментира новите цени. Той обясни че средната премия в Балканския регион е приблизително като нашата и може би малко повече, като изключение прави Гърция, където тя е доста по-висока. Предвижвайки се от Изток на Запад цената върви нагоре. За пример той даде Великобритания където полицата може да стигне до 1000 паунда годишно.

Проблем за определяне на обезщетението по застраховка Гражданската отговорност представлява и покриването на неимуществените вреди, като физически наранявания и смърт. Председателят на Асоциацията на българските застрахователи г-н Орлин Пенев обясни, че определянето на цената на един човешки живот или причинените вреди по човешкото тяло е много трудно. Като пример той даде, че тук съдът може да отсъди 5000лв, а в Италия може да са 100 000лв. Неимуществените вреди са трудни, а и съдът в България няма специализирана практика. Друг е въпросът с имуществените вреди, там щетите по автомобила се изплащат по пазарната им стойност от застрахователя.

В момента България проучва практиката на Италия и Испания, които имат най-добрият опит в неимуществените вреди. Чрез тяхна помощ се изготвят модели и у нас за изчисляването на сумите за пострадали хора при пътни инциденти. В изчисленията трябва да се вземат предвид фактори като семейно и имуществено положение на пострадалия, възраст, месторабота и трудово възнаграждение.
В момента максималната сума, която може да се изплати по застраховка Гражданска отговорност е 1млн. лв. за едно пострадало лице и 5млн.лв. за две и повече лица.
 

Александър Николов