Петър Славов: Няма законен начин лихвите да бъдат свалени с намесата на държавата

Ако лихвите за кредитите паднат, ще паднат и тези по депозитите, обясни банкерът

18:01, 10 Януари, 2012 1 коментар

Единственият възможен начин правителството да принуди банките да работят при по-ниски лихви е с административен акт, но това би било противоконституционно, обясни пред Нова телевизия банкерът Петър Славов във връзка с това може ли държавата да накара банките да свалят лихвите по кредитите.

„Не трябва да забравяме, че 90% от българската банкова система е собственост на големи международни финансови институции и един подобен акт ще разклати доверието в банковата система в България”, поясни Славов.

По думите му 70% от банковия портфейл на страната се финансира с депозити на граждани и фирми. Населението обаче не спестява, а по-скоро бяга от потребление, счита банкерът.

Според Славов липсата на търсене на кредити от страна на бизнеса не е заради високите лихви, а заради негативните очаквания.
 
„Нито лихвите по депозитите, нито тези по кредитите ще претърпят някакви сериозни корекции в близките години. Тези два вида лихви са обвързани и ако едните бъдат намалени, при всички случаи ще се отрази и на другите, от което ще страдат хората, които спестяват”, коментира още Петър Славов.

През миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков обясни, че ще настоява пред банките за поевтиняване на парите за крайните потребители. Той каза, че една от първите му задачи през новата година ще бъде да се срещне и разговаря с представители на банките и на БНБ по повод на лихвите по кредитите.

Яна Вичева

Коментари

  • Показани 1

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA