Пет съвета как парите могат да подобрят любовния ви живот

60% от съпрузите проверяват баланса по банковата си сметка по-често, отколкото правят любов

11:02, 12 Февруари, 2016 0 коментара

Любов  с пари не се купува. Но парите могат да разрушат любовта. Според проучване на Money Magazine двойките се карат за пари повече, отколкото за секс. Хъркането, какво ще има за вечеря, колко време прекарват заедно и къде ще учат децата остават далече назад в класацията на причините за разгорещени спорове.

Затова този път в серията „Финанси за нефинасисти“ в блога на УниКредит Булбанк ще представим няколко наши проверени и практични идеи за умно управление на парите на любовните двойки. Едва ли ще можем да претендираме, че сме спасили нечия връзка, но със сигурност можем да помогнем да се намали броят на скандалите за пари.

Преди години един българин, установил се в Америка, беше довел тогава бъдещата си жена, американка, в България, за да я представи на родителите си.  Питам го „Как си, що си“ и той ми казва: „Трябва да минем на следващото ниво на връзката, дано се получи“.  „Какво следващо ниво, това да не ти е видеоигра (заб. авт.: той е ИТ), нали вече си й предложил и тя е казала „да“?“, питам недоумяващо. А той казва: „Трябва да направим разговора за парите ни“. Явно му се е получил „разговорът“, тъй като 15 години по-късно още е щастливо женен с две деца и къща с шест спални и четири бани. 

„Уолстрийт джърнал“ предупреждава, че да не говорите за пари в двойката може да ви струва скъпо. Според проучванията повечето спорове за пари се разразяват в средата на дискусия по някоя съвсем различна тема и естествено са заредени с по-голяма доза лични емоции, отколкото с реална преценка на ситуацията. Затова по-добрият вариант за любовните двойки е като стигнат до „онова ниво“ за парите,  да седнат и да обсъдят темата. „Уолстрийт джърнал“ дават тон за такъв разговор с няколко въпроса, които можете да си зададете: „Какъв е най-болезненият ти спомен, свързан с пари?“, „Кои са трите най-важни уроци за парите, които си научил/а от родителите си?“ и т.н. Предвид, че темата за парите като че ли едва сега започва да става интересна за училищното образование, родителите могат да нямат толкова опит. Но все пак, седнете и си говорете на спокойствие.

Бюджетът има славата на нещо много страшно и сложно, малко като хипотенузата в „Автобиография“-та на Бранислав Нушич. Но както хипотенузата е просто сбор от квадратите на двете страни на правоъгълния триъгълник, и бюджетът реално е съставен само от две неща: приходи и разходи.  Ключовите въпроси са какви пари влизат в него – заплати, ренти, хонорари и т.н,  какви излизат – наеми, вноски по заеми, телефон, ток и т.н. и какво правим с това, което остава – инвестираме, спестяваме, харчим за забавления и др. При това упражнение някои ще открият, че индивидуалните им разходи намаляват: например, ако двамата са плащали наем преди, сега ще има само един наем. За други, живели досега с родителите, разходите ще се увеличат. При всички случаи, яснотата за финансовото ви състояние, дори да не е цветущо в момента, е по-полезно за връзката от тъмните дебри на неизвестността.

Някои двойки може и да се разбират без думи, но повечето влюбени вероятно трябва да решат кой ще плати тока, за да не останат на свещи някоя вечер – ситуация, която всъщност може да се окаже неочаквано романтично преживяване.  Няма правилна формула как да бъде направено разделението на отговорностите – тока, парното, данъците, бензина и т.н. Важното е и двете страни да имат усещането за справедливост.

За да не си задавате всеки месец въпроса кой ще плати парното или тока, ще помогне автоматизираното им плащане. В добрите банки ще се погрижат да го правят вместо вас. Ако държите първо да видите сметката и после да разпоредите да се плати, което също е разумно, може да стане също толкова бързо като използвате онлайн или мобилно банкиране. И двете позволяват  да си направите шаблон за различните плащания, който да се ползва всеки месец. Един познат така цяла година плащаше тока на жена си от Мозамбик, докато тя внасяше лизинга за семейната кола в България.

Според моя личен банкер една връзка, базирана на любовта, е израз на безкрайното и върховно доверие и извън здравето, следващата висша форма на доверие са финансите. Да споделиш с партньора честно финансовото си състояние е част от това доверие. Всеки със своя сметка, с една обща сметка или нещо по средата – ако има усещане за справедливост, всяко решение е правилно.  В общия случай обаче, експертите твърдят, че за връзката е най-добре да има сериозна част общи финанси, а в същото време всеки да има свободата да прави индивидуални покупки за неща, които са му важни – месечна карта за фитнес, книга от Амазон, козметика, курс по танци, английски език и др. Тук се стига до фундаменталния и често критичен въпрос кой колко получава и как допринася за общите разходи. В някои случаи единият от двойката се посвещава на дома и отглеждането на децата и реално не получава заплата, но е важно да се има предвид, че стойността на труда му е не по-маловажна от партньора на заплата.

Поставяйте си общи финансови цели за големите разходи и инвестиции
Ако единият предложи да се откажете от вечеря навън, защото иска да спестите за ски в Австрия, а другият в същия момент си мечтае за ваканция на Малдивите, конфликтът е неизбежен.  Решенията за големите разходи като ипотека на жилище, инвестиция в скъпо образование, ваканция, лизинг за нова кола и други подобни, трябва да се вземат с пълно единодушие. Това са харчове, които ще имат дългосрочно въздействие върху семейния бюджет и двойките, които планират любовта им да продължи, не могат да си затварят очите за вземането на решението.  Същото важи и за инвестициите. Добре е двамата партньори да уеднаквят знанието и разбирането си за това как ще инвестират или спестяват – чрез взаимен фонд, депозит, недвижим имот, земя, комбинация от различни инструменти и т.н., - каква доходност очакват, и не без значение, какъв е рискът. Представете си следната ситуация: мъжът в семейството предлага да инвестират малко спестявания в портфейл от акции на европейски компании в очакване цената им да се повиши заради икономическото възстановяване, а вместо това тя пада, както е в момента.  Ако жената не е очаквала, че има такъв риск, поводът за семеен скандал е готов.  

Бонус съвет: планирайте как ще финансирате непредвидените разходи – наводнение, счупена кола, училищна екскурзия за детето и др. Оказва се, че непредвидените разходи се появяват доста редовно. Емоционалният стрес за темата „откъде да намерим пари“, който ще избегнете,  може да превърнете в любовна енергия, с която да заредите връзката си.
И последно: 60% от съпрузите проверяват баланса по банковата си сметка по-често, отколкото правят любов (данни на Money Magazine). Вярно е, че с мобилното и онлайн банкиране това е възможно 24 часа, 7 дни в седмицата. Но с толкова разполагате и за да казвате на близките си: „Обичам те“.  Пари за това не ви трябват.

Ins Editor 5

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA