Парфюм за всеки

Много ароматни цветя и масла се внасят от Азия

15:10, 22 Октомври, 2015 0 коментара

Началото на оригиналните парфюми е дадено преди много векове в древен Египет. От там те биват разпространени в Персия и Рим, като химиците непрестанно се опитвали да усъвършенстват процеса на правене, както и да намират все повече нови и нови аромати. Цветята и билките били основна суровина за направата на парфюм, а дестилацията била същинска магия за извличане на чудесни аромати. Тези шишенца с парфюми били любими на богаташите. За разлика от днешните времена, когато всеки може да си закупи парфюм, било то оригинален парфюм или менте, тогава благоуханията са били привилегия само за заможните.

В един момент парфюмите сякаш биват забравени от всички и са преоткрити по време на ренесанса в Европа. Тогава монаси от Италия се заели със събирането на различни благоуханни аромати от цветя и билки, както и различни масла. Започнали да дестилират. Така парфюмите стигнали до Франция. В същото време в Унгария една кралица поискала от подчинените си да и направят парфюм. Постепенно тази „нова” мода заляла с аромата си цяла Европа. Франция и Италия се превърнали в основни производители на парфюми, като това се е запазило, като традиция и до ден днешен.

В момента в южна Франция има огромни декари за отглеждане на цветя. Те са нужни за да захранват неспирният глад на парфюмерийните компании за суровини. Стига се до там, че те дори внасят цветя за да правят парфюми. Много ароматни цветя и масла се внасят от Азия или от други части на Европа. Така например за един от най-скъпите парфюми правен някога са използвани хиляди рози от България.
В днешни времена всеки има поне по едно шишенце с оригинален парфюм на масичката в стаята си. Някой и по повече от едно. Парфюмите са незаменим аксесоар за всеки. Може дори да нямате вратовръзка или подходящи чорапи за мястото на което отивате, но не може да си позволите да нямате парфюм.

Ins Editor 5

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA