Осигуровка "Болест" става застраховка

Промените се налагат заради нуждата от съгласуване на българското законодателство с това в ЕС

15:04, 11 Април, 2011 0 коментара
Осигуровка "Болест" става застраховка

Дружествата за доброволно здравно осигуряване да се превърнат в застрахователи, се предлага с промени в Закона за здравното осигуряване, които Министерският съвет е приел, съобщиха от правителствената информационна служба. Промените имат за цел да премахнат неясната разлика между здравна осигуровка и застраховка, която сега съществува у нас нормативно, но не и фактически. По този начин ще се уеднаквят изискванията и правата за всички компании, ще се повиши финансовата им стабилност и ще се увеличат сигурността и възможностите на избор за пациентите.
Промените се налагат заради нуждата от съгласуване на българското законодателство с това в ЕС. До момента страната ни е получила две писма от Европейската комисия, в които се апелира за извършването на тези промени, в противен случай България попада под ударите на Съда на Европейския съюз.
Проектът предвижда дейността по доброволно здравно осигуряване да се поеме от застрахователни дружества. За тази цел те трябва да имат право да извършват дейност по застраховка "Заболяване" или по застраховка "Злополука и заболяване". Съществуващите здравноосигурителни дружества имат една година, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания. Те ще трябва да се пререгистрират по Кодекса за застраховане. Това означава, че занапред минималният им капитал ще трябва да се увеличи от 2 млн. на 4.6 млн. лева.
Сегашните дружества за доброволно здравно осигуряване ще имат право при желание да получават лиценз и за други видове застраховки и така да разширят дейността си. Дружествата, които ще се занимават единствено със здравни застраховки, ще могат да запазят в наименованието си "здравноосигурително дружество". Всички те обаче занапред ще имат възможност да оперират и на европейския пазар, като извършват същата дейност в други държави членки. По този начин ще се увеличат сигурността и възможностите за избор на пациентите.
Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване се обяви категорично против приетата от МС поправка. Според представителите на организацията ЕС прилага двоен стандарт по отношение на пенсионноосигурителните и здравноосигурителните дружества, а с въпросното прелицензиране се губи шансът за демонополизация на НЗОК. Д-р Спас Спасков, изпълнителен директор на ЗОК "Фи хелт" и бивш директор на "Пирогов", дори заподозря, че става дума за лингвистично неразбирателство с ЕС, защото думата insurance можело да включва и застраховане, и осигуряване.
Здравните фондове, които имат постоянна връзка с пациентите и клиниките, са единствените, които упражняват контрол върху качеството на медицинските услуги в лечебните заведения, твърди Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване (АЛДДЗО). Те ще престанат да го правят, ако станат застрахователни дружества, коментира тя. По думите й това ще увеличи кешовите плащания в болниците, които и бездруго в България са най-големи за Европа - над 40% от средствата, отпускани за здравеопазване.

Дара Христова

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA