Нова директива за самостоятелно заетите лица

Новите правила ще допринесат и за укрепването на предприемачеството, особено сред жените

10:08, 09 Август, 2011 0 коментара
Нова директива за самостоятелно заетите лица

На 4 август влезе в сила новото законодателство на ЕС, предоставящо по-голяма социална закрила на самостоятелно заетите лица и на техните партньори, включително и правото да излизат в отпуск по майчинство. По-конкретно Директива 41 се отнася до работещите на частна практика или хората, развиващи самостоятелна стопанска дейност и съпрузите, които им помагат, като отменя и замества по-консервативната Директива 613 от 1986 година.
По думите на заместник-председателя на Европейската комисия Вивиан Рединг така "Европа прави важна крачка напред", която ще осигури "равни икономически и социални права" на самостоятелно заетите жени и мъже и техните партньори. Според Рединг новото законодателство гарантира "пълно равенство между мъжете и жените в професионалния живот", насърчава предприемачеството сред жените и дава на самостоятелно заетите представителки на нежния пол по-големи права на социална закрила на конкурентния трудов пазар.
Европейският парламент одобри директивата на 18 май, а страните членки единодушно я подкрепиха на 7 юни. На първо място, самостоятелно заетите жени и дамите, помагащи на съпрузите си на семейни начала, получават обезщетение за майчинство и минимум 14 седмици отпуск, ако решат да го ползват. На равнището на общността това е първият случай, когато на самостоятелно заетите се дава такова право. Новите правила ще допринесат и за укрепването на предприемачеството, особено сред жените. В тази област са установени сериозни разлики между половете - на всеки трима бизнесмени се пада само една жена, ангажирана с бизнес. Както стана дума, разпоредбата осигурява социална защита и на помагащите съпрузи или партньори на семейни начала, стига статусът им да е признат от националното законодателство. Според проучвания 16% от активното население на Стария континент практикува самостоятелна заетост. Цели 11% от тези хора разчитат на помощта на своите съпрузи, които работят в малките семейни предприятия. Въпросните помощници са силно зависими от половинките си, поради което при развод или фалит стават лесни жертви на бедността. Според новото законодателство помагащите партньори имат правото на социални осигуровки (пенсии) на равни начала с официално регистрираните самостоятелно заети лица, стига държавата по принцип да дава такива осигуровки.

Дара Христова

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA