Неизправност в алтернатора. Какви са симптомите?

Когато алтернаторът зарежда прекомерно, това може да доведе до изпаряване на водата от акумулатора

08:02, 15 Февруари, 2017 0 коментара

Какви симптоми са на лице, когато алтернатора не е в изправност? 
Най- често, когато се запалва автомобила, се усеща бавно или трудно въртене на коляновия вал, светлините на фаровете са по-слаби и разбира се на таблото светват в червено предупредителната лампичкa: „ALT”, “BATT” или “GEN”.


За неспециалистите и за жените, според които на таблото никога не им е светила предупредителната лампичка за алтернатора, а само за акумулатора: те са една и съща лампичка, която светва при индикация за проблем с електрическата система на автомобила – много често, когато алтернаторът е в неизправност и  акумулатора не се зарежда.
Збаележка: Можете да имате проблем с алтернатора, без индикация на таблото – нито „ALT”, “BATT” или “GEN“  не свети. Алтернаторът отговаря за това, аксесоарите и лампите в автомобила да светят, така че при проблем с алтернатора е възможно да не светне лампата на таблото, индикираща проблема.


Правилно функциониращ алтернатор:


Ако колата пали и върви добре или двигателя се възбужда нормално, когато се опитвате да запалите автомобила, макар и да не успявате да го запалите, то тогава проблема не в алтернатора, стартера или акумулатора. Единственото е изключение е, ако алтернаторът генерира свръхпрезареждане.


Свръхпрезареждане


С други думи, алтернаторът генерира  твърде много напрежение. Това може да "обърка бордовия компютър", докато двигателят работи и да доведе до най-различни проблеми!

Когато алтернаторът зарежда прекомерно, това може да доведе до изпаряване на водата от акумулатора и акумулатора да падне, тогава ще наложи да се добавя вода в акумулатора.


Можете да премахнете напълно алтернатора от колата, за да разберете дали проблема е в него. Някои състезателни коли имат само една малка акумулаторна батерия, но не и алтернатор, защото алтернаторът отнема от мощността и тежи, а когато сте на състезание, всяка част е от значение!


Сигурни ли сте, че е алтернатора?


Лош акумулатор и лоши стартер имат сходни симптоми с тези на неизправен алтернатор. Уверете се, че проблема е в алтернатора, преди да решите да го поправите или да го замените!


Един добре работещ алтернатора не може да зарежда лош акумулатор! Нов, напълно зареден акумулатор не може да накара стартера да тръгне, ако там е проблема. Когато има проблем с паленето и електрическата верига на автомобила, източниците на проблема може да са много, консултирайте със специалист.

Ins Editor 5

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA