Лекарите трябва да имат застраховка за трудова злополука, считат от бранша

Има случаи на медици, заразени с инфекциозни болести по време на интервенции

15:08, 19 Август, 2011 0 коментара

Българските лекари трябва да се застраховат в случай на трудова злополука – за болест и смърт, а все още никой няма такава застраховка, заяви главният редактор на вестник „Български лекар” д-р Тотко Найденов пред агенция Фокус.

Възможно е лекар да се убоде по време на манипулация и да се зарази с ХИВ или с хепатит „Б” от пациента си. Много медици са се порязвали и са се заразили с различни инфекциозни заболявания по време на операция. „Петима лекари, както и една медицинска сестра от болница „Пирогов” починаха така. Лекарският съюз, който им събира членският внос, не прави нищо за лекарите, не ги застрахова”, каза д-р Найденов.

Главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков обясни, че медиците от някои болници в страната имат сключени застраховки „Професионален риск”, но не и специални застраховки за трудова злополука. Според д-р Ленков, общопрактикуващите лекари се застраховат индивидуално по лична преценка. БЛС обаче не разполага с информация дали повечето от тях действително го правят. Той също потвърди, че би било редно да има професионални застраховки за лекарите.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA