Лекари съветват как да се предпазим в жегите

От Световната здравна организация препоръчват да се пие повече вода и плодови сокове по време на горещините

18:06, 06 Юни, 2021 0 коментара

Температурата в жилището трябва да бъде по-ниска от 32 градуса през деня и 24 през нощта, съветват по повод на високите температури от Световната здравна организация (СЗО). Електрическите вентилатори могат да донесат облекчение в топлите дни, но когато температурите са над 35 градуса, те не могат да предотвратят здравословни проблеми, свързани с горещините, казват специалистите.

Ако не е възможно в дома да се поддържа хладна температура, е препоръчително да се прекарват поне 2-3 часа от деня на хладно (например в обществена сграда с климатик). Добре е да се избягва излизането навън в най-горещите часове на деня, както и по-сериозните физически натоварвания.

В горещините не се препоръчва употребата на алкохол, тютюнопушенето, големите количества захар и кофеин, както и храните богати на протеини, предупреждават лекарите. Желателно е за хидратиране на организма да се приемат достатъчно течности – вода или плодови сокове.

В случай на отпадналост, неспокойство, силна жажда и главоболие от здравната организация съветват да се отиде на хладно място и възможно най-бързо да се премери телесната температура.

При физическо натоварване през горещите дни е възможно да се получат болезнени мускулни спазми, най-често в краката, ръцете или корема. В този случай от СЗО съветват да се пият рехидратиращи разтвори, които съдържат електролити, и да се потърси медицинска помощ, в случай че крампите, предизвикани от топлото време продължат повече от час.

Ако около вас се намира човек с гореща и суха кожа и делириум, конвулсии или безсъзнание, е важно веднага да се потърси лекар или да се извика линейка. До пристигане на медицинската помощ пострадалият трябва да бъде преместен на хладно и проветриво място и да се сложи да легне с повдигнати крака и бедра. Препоръчително е да се свалят дрехите му и да се започне външно охлаждане със студени компреси на врата, ахилеса и слабините. Мокренето на кожата става с вода с температура 25-30 градуса. От СЗО предупреждават на пострадалия да не се дава ацетилсалицилова киселина или парацетамол. Не оставяйте деца или животни в паркиран автомобил, съветват още лекарите.

Спазването на препоръките е особено важно, когато става дума за деца, възрастни над 60 г. и хора с хронични здравословни проблеми.

Източник: БТА

доплер на съдове

 

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA