Китай подава ръка на ЕС срещу кризата

Някои членки на ЕС смятат, че Китай е направила значителна инвестиция в техни дългови книжа

10:12, 23 Декември, 2010 0 коментара
Китай подава ръка на ЕС срещу кризата

Представители на китайското правителство дадоха обещание, че ако се наложи веднага ще предприемат "конкретни действия", с които да съдействат за стабилизирането на европейския финансов сектор. Това стана на третата годишна среща на високо равнище между ЕС и Китай. Китай изяви готовност да продължи изкупуването на облигации на страните от общността, които са най-засегнати от дълговата криза.
Китайският вицепремиер Уанг Кишан, който отговаря за икономическото развитие на държавата, заяви, че "ако е необходимо" няма да се поколебае да подпомогне усилията на Европа да се измъкне от кризата. Той се изказа позитивно и по възстановителните мерки, предприети от ЕС и Международния валутен фонд(МВФ). Въпреки това, Уанг не уточни в какво точно ще се изразява помощта, която Китай предвижда за общността.
От Пекин живо се интересуват от активизирането на икономиката в еврозоната, тъй като именно в нея Китай осъществява основната част от своя износ. Търговията между общността и азиатската страна има приблизителна стойност от 434 млрд. долара само за първите 11 месеца на годината, което демонстрира 30% ръст спрямо миналогодишната и оценка.
Благодарение на коментарите на Уанг, курса на еврото спрямо долара се повиши. Това сигнализира на търговците за намерението на Китай да инвестира голям дял от своите валутни резерви с размер на 2.65 трлн. долара в купуването на облигации от европейските държави. Въпреки това, азиатският гигант пази в тайна вида на валутите и количеството на резервите си, поради което ЕС и САЩ не могат да преценят колко дълг е купила досега страната и в каква валута.
Някои членки на ЕС, включително Гърция и Португалия, смятат, че Китай е направила значителна инвестиция в техни дългови книжа, за да облекчи напрежението, което затруднява пазарите по време на кризата. Анализаторите са съгласни с това предположение. Според тях това поведение на Пекин може да бъде обяснено с натрупването на голям резерв и произтичащата нужда инвестициите на страната да бъдат пренасочени от американските облигации към друг обект. Единствената алтернатива на Китай в такъв случай остава купуването на европейски облигации в дългосрочен план.
 

Дара Христова

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA