КФН и ВУЗФ с обща инициатива за повишаване на финансовата култура у нас

Завърши десетата национална конференция по проблемите на небанковия финансов сектор

18:11, 07 Ноември, 2011 0 коментара

Между Комисията за финансов надзор и Висшето училище за застраховане и финанси има подписано споразумение с цел обединяване на усилията при организиране на съвместни прояви за повишаване на финансовата култура на обществото, обясни заместник-председателят на КФН Борислав Богоев на десетата национална конференция на тема „Застрахователният и осигурителният пазар: реалности, визия, очаквания и приоритети за управление на промяната”.

Събитието се проведе на 3 и 4 ноември и беше организирано от фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски”, Висшето училище  по застраховане и финанси (ВУЗФ), Комисията за финансов надзор (КФН) и др.

По думите на Борислав Богоев вече се организират съвместни образователни програми за ученици, тъй като един от приоритетите на комисията е финансовото обучение с цел по-голяма защита на потребителите. „Информираните хора правят своя компетентен избор по отношение на финансовите услуги”, каза още той.

Председателят на КФН г-н Стоян Мавродиев наблегна в словото си на новата ситуация в Европейския съюз по отношение на финансовия надзор, а именно  централизирането на  някои от функциите и правомощията на националните надзори в нови европейски надзорни органи. Комисията е член на двете европейски структури, които отговорят за ценните книжа, застраховането и пенсионното осигуряване. Това дава възможност на КФН да участва в процеса по разработване на правилата за надзор в тези области, валидни за всички страни от ЕС.

На форума присъстваха президентът на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов, управителят на НОИ Бисер Петков, заместник-ректора на УНСС и член на УС на БНБ Стати Статев, народният представител Иван Шарков, както и представители на бизнеса, академичната общност и надзора.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA