Как инфлацията влияе върху кредитите?

Как инфлацията влияе върху кредитите?

18:08, 24 Август, 2021 0 коментараИнфлацията се нарича икономически процес, при който цените се повишат, което означава, че покупателната способност на вашите средства спада. Въпреки че това звучи лошо, повечето икономисти се обединяват около идеята, че умерената инфлация е необходима за всяка здрава икономика, защото тя насърчава хората да харчат и да инвестират парите си, вместо да ги внасят в спестовни сметки. Как обаче инфлацията би се отразила, ако имате бърз кредит и сте без трудов договор и това ще повлияе ли по някакъв начин на количеството средства, с които разполагате? По принцип как инфлацията влияе върху финансирането, кои са факторите и дали да предпочетете плаваща или фиксирана лихва - това са въпросите, на които ще отговорим с помощта на кредитните консултанти от МикроКредит. 

 


Фиксиран лихвен процент


Цената на всеки един кредит е лихвата, която плащате заедно с главницата, тоест със сумата, която сте изтеглили. Когато имате заем с фиксирана лихва, плащате една и съща сума всеки месец през целия живот на заема, независимо от нивото на инфлация в страната. Другият вариант е  да имате заем с променлив лихвен процент, който има лихвен процент, движещ се нагоре надолу въз основа на промените на пазара и колебанията в основния лихвен процент, определян от Централната банка. Предвидимостта на заемите с фиксирана лихва обикновено е нещо добро, особено в света на кредитирането. Повечето хора, кандидатстващи за кредит, знаят колко пари им трябват, какво ще закупят с тях или какъв разход ще покрият и за колко време ще могат да ги възстановят. За тези хора, обикновено фиксираната лихва е по-добрият избор, защото им позволява да си планират точно разходите всеки месец.


Когато процентът на инфлация се повиши, финансирането с фиксиран лихвен процент, което сте изтеглили, ви струва по-малко, отколкото когато сте теглили заема. Причината е, че валутата е загубила част от стойността си. По същество изплащате количество пари, което е едно и също, но струва по-малко. Не само това, но заплатите и приходите са склонни да нарастват по време на периоди на висока инфлация. Така че, ако правите повече пари, но месечните ви плащания за финансирането си остават същите, тогава плащанията заемат по-малък процент от вашия оборотен капитал.


От друга страна е точно обратното - когато инфлацията намалее, вашият заем с фиксиран лихвен процент остава същият, но лихвените проценти обикновено намаляват. Когато това се случи, лихвеният процент по вашия бърз заем с фиксирана лихва може да не изглежда толкова благоприятен, колкото отначало е изглеждал.

 

Все още ли фиксираната лихва трябва да бъде предпочитана?

 

Макар пандемията и мерките да имаха сериозно влияние върху икономическата ситуация в страната, фиксираните лихвени проценти все още са за предпочитане. Така ще получите възможността за планиране, ще знаете колко точно са месечните ви вноски, както и с колко ви се оскъпява кредита.


Освен това обикновено не е добра идея да основавате решенията си за финансиране на нивата на инфлация, тъй като бъдещите темпове на инфлация са трудни за предвиждане. Експертите все още не са стигнали до консенсус за това как пандемията е повлияла на инфлацията. Най-новата правителствена статистика казва, че цените са се повишили съвсем леко, което както споменахме по-горе може да показва всъщност оздравяване на икономиката.


Заключение


Инфлацията не е нещо, от което трябва да се страхувате, а точно обратното. Можете спокойно да използвате този икономически процес, за да подобрите финансовото си състояние. Неочакваната инфлация произволно преразпределя богатството от една група в друга група, например от заемополучатели към заемодатели. Когато степента на инфлация е различна от очакваната, размерът на изплатените или спечелени лихви също ще бъде различен от очаквания, но при фиксираната лихва, това не би ви повлияло. Кредитополучателите могат да се възползват от непредвидената инфлация и да връщат пари, чиято стойност е по-ниска от първоначално изтеглените. Лихвеният процент, който плаща кредитополучателят, може да е на практика по-нисък благодарение именно на инфлацията.

Ins Editor 5

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA