Как да сме здрави в студа?

Специалистите съветват да не използваме синтетични витамини, а да консумираме повече плодове и зеленчуци

17:10, 31 Октомври, 2011 0 коментара

По-кратките светли часове и мрачното време през есента не само развалят настроението, но и подлагат на изпитание защитните сили на организма, съобщават германски специалисти, цитирани от Стандарт. Те дават някои полезни съвети за поддържане на добро здраве през есенния сезон.

„Промяната на времето е сериозен товар за човешката имунна система”, казва общопрактикуващият лекар Томас Асман. Постоянното редуване на топли температури в отоплени помещения и ветровитото и студено време на открито е стресиращо за тялото и го прави по-податливо на настинки и грип. Човешкият организъм се нуждае от сила и енергия, за да поддържа доброто здраве и те могат да се набавят чрез упражнения, балансирано хранене и достатъчно сън.

Тренировките на открито са особено полезни за имунната система, съветват специалистите. Достатъчният сън е също от съществено значение за доброто здраве. Важно е през този сезон хората да проветряват добре помещенията у дома. Отварянето на прозореца по три пъти на ден - сутрин, вечер и преди лягане - за по пет минути, е достатъчно, за да проникне свеж въздух в стаите.

През есента набавянето на витамини и минерали чрез храната също е от значение. „Трябва да се консумират плодове и зеленчуци по пет пъти на ден”, съветва Маргрет Морло от Германската асоциация по хранене и диететика. За да се избегне еднообразието, хората могат да хапват различни от традиционните
ябълки и салата продукти.

Менюто трябва да включва ябълков и портокалов сок, туршия, и готвени зеленчуци за обяд – зеле или броколи. Цинкът заедно с витамин С стимулира защитните сили на тялото, и е добре на трапезата да присъстват продукти като различни видове месо, яйца, мляко и сирене. Освен ябълки и круши, менюто трябва да включва гъби, картофи и ряпа.

Специалистите отбелязват, че приемането на витамини под формата на хранителни добавки не е най-доброто решение. Ефектите от тях са спорни, а предозирането може да навреди на здравето. 

Цигарите и алкохолът също трябва да се избягват, защото натоварват имунната система и я правят по-податлива на патогени.

През есента е препоръчителен и приемът на много течности, които не съдържат калории – вода или плодови чайове – между 1,5 и 2 литра на ден. Количеството трябва да се увеличи от хората, които постоянно стоят в помещения със затоплен и сух въздух. Течностите поддържат влагата на бронхите и отмиват бактериите, обясняват специалистите.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA