Издадени са близо 600 хил. електронни полици „Гражданска отговорност”

Скоро за наличието на сключена „Гражданска отговорност” ще се проверява чрез SMS

13:10, 07 Октомври, 2011 0 коментара

594 121 полици за задължителната застраховка „Гражданска отговорност” са сключени през Единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска (ЕИСОУКР) от старта на системата през юли 2011 г. до 5 октомври, а 2 268 319 са обработените заявки от системите на застрахователните компании. Средното време за отговор на системата е 0,24 сек. Това стана ясно по време на специална среща между Комисията за финансов надзор, изпълнителя на проекта „Мусала Софт“, застрахователи и посредници, съобщава на сайта си Инстрейд.

Целта на срещата е обсъждането на евентуални затруднения във връзка със системата. Представителите на ИТ отделите на застрахователните компании посочиха, че средното време за издаване на полица при тях е не повече от 2 мин. и че проблемите на част от посредниците се дължат на некачествена интернет връзка и не са причинени от системата.

Средно 30-40 запитвания на ден от страна на клиенти затова дали е валидна полицата им получават в Гаранционния фонд. Причината е, че все още има недоверие у потребителите във връзка с новия начин на издаване на полиците, съобщават от Фонда.

В отговор на въпрос как КАТ проверява за наличие на валидна полица „Гражданска отговорност“ беше обяснено, че към момента това става чрез мобилни и стационарни камери. Мобилните камери работят на принципа blacklist – вкарват се регистрационните номера на автомобилите без полица и когато камерата засече такъв номер, тя сигнализира. Стационарните камери са на друг принцип – при заснето нарушение на водача се прави справка и за наличие на застраховка. Очаква се скоро да стане възможна и проверка чрез SMS.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA