Има ли достатъчно икономични климатици?

Високите енергийни класове климатици могат и да изискват по-голяма инвестиция

16:03, 06 Март, 2018 0 коментара

Времената на сурови зими и свръх горещи лета, постепенно налагат необходимостта от алтернативен начин на справяне с температурата в дома. Както да ни е топло през студените месеци, така може да пожелаем да ни е малко по-прохладно през топлите и не случайно климатиците набраха такава популярност през годините. Има ли достатъчно икономични климатици? Вече всеки, който има климатик, който е от добър енергиен клас, може да потвърди ефективността на този вид уреди. Да се избере най-подходящия вариант не е много просто решение, обаче. Важно е да се направят някои изчисления или да се отчетат основните фактори, които ще окажат влияние върху работата на климатика. Това са площ, обем, разположение на дома, както и районът, в който се намира. Въпреки, че към всеки климатик, са дадени неговите параметри и оптималната квадратура, то при дадени условия площта може да бъде и по-голяма. С други думи, ако даден климатик е предназначен да отоплява и охлажда 30 кв. м. площ, при наличие на добра изолация, може спокойно да се постави и в пространство с 35 кв. м., при което ще работи също толкова успешно. Съответно, при липса на качествена изолация и ако разположението е северно или има по-висока влажност на въздуха, режимът на размразяване ще се включва по-често, което не е желателно.

За да се намери възможно най-икономичният вариант, се препоръчват по-мощните модели, които ще могат да се справят с климатичните предизвикателства. Най-енергийно ефективните климатици са хиперинверторните, към които има изключително подобрени варианти и по отношение на екстрите, с които разполагат. Да работят на тих режим и да могат автоматично да се самопочистват, вече се подразбира, но да бъдат безшумни и да отчитат присъствие на хора, спрямо което да променят посоката на въздушната струя, вече е пълен комфорт. Това е възможност, благодарение на сензори, които притежават някои от моделите, които при индикиране на липса на хора в пространството, сами превключват на икономичен режим. Наличието на клапи, пък от друга страна, дава възможност за пренасочване на въздушните струи в желаните положения, като могат да бъдат насочени в две тотално различни положения по едно и също време. Новите технологии, обаче не спират до тук и предлагат възможност за регулиране на климатика от разстояние. Това е възможно с помощта на Wi-fi модул, благодарение на който, дори и да отсъствате от дома си за дълго време, можете да настроите климатика на желаната температура, така, че да създаде желаната домашна атмосфера, още с вашето пристигане в къщи.       

Високите енергийни класове климатици, могат и да изискват по-голяма инвестиция, но за сметка на това разходите за електричество бързо ще оправдаят първоначално вложените средства. Възможностите за покупка на изплащане, от друга страна, значително олекотява товара наведнъж, както и дава възможност за скорошно постигане на оптимален комфорт в дома, при това с безплатен монтаж. Повече подробности са дадени в impas-klima.com. За специфични пространства, при които климатик не може да се окачи високо на стената, са създадени и подови варианти, както и гъвкави за монтаж в различни положения модели. Подово-таванните климатици, например са с възможност за хоризонтален монтаж на тавана или вертикален на пода. Климатиците, монтирани на пода, са и по-надеждни, заради естествената конвекция на топлия въздух отдолу нагоре. Оказва се, че понякога невъзможните на пръв поглед ситуации, водят до по-ефективен избор. Важно е да се преценява внимателно, според конкретния случай и резултатите няма да закъснеят. Изберете сами.

Ins Editor 5

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA