Храните и горивата са причина за повишаването на цените

Това сочи анализ на УниКредит Булбанк

12:03, 21 Март, 2017 0 коментара

В последните два месеца наблюдаваме повишаване на цените средно 1.5% на годишна база. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за януари и февруари 2017 г. Какво обаче стои зад колебанията в индекса на потребителските цени, който преди по-малко от година показваше дефлация от порядъка на 2%? Това обяснява новият коментар на екип „Икономически проучвания“ на УниКредит Булбанк - „Какво се случва с инфлацията?“.


Хранителните продукти имат ключова роля за повишаването на цените. Компонентът на хранителни продукти отчете най-голямото си месечно повишение от близо десетилетие, нараствайки с 3.5% спрямо декември 2016 г. В голяма степен това се дължи на непреработените храни (зеленчуци, плодове, семена, месо, пълномаслени млечни продукти, яйца, риби и морски дарове). При зеленчуците, например, повишението на месечна база надминава 20% в началото на годината.

Поскъпването на сезонната продукция е очаквано в зимните месеци, а заради по-тежките климатични условия, ефектът се усили. Ето защо, според икономистите на УниКредит Булбанк очакват цените на тези продукти да претърпят корекция през следващите месеци, което ще допринесе и за успокояване на потребителската инфлация на по-ниски нива.

Друг важен фактор за промяната на потребителските цени имат цените на горивата на дребно. Този фактор в българската икономика се влияе от динамиката на глобалните пазари на суров петрол. А в началото на 2017 г. те отчетоха едно от най-големите увеличения на цените през последните десетилетия. С малко закъснение и по-умерен мащаб е наблюдавано и повишение на цените на местния пазар на горива на дребно. Прогнозите на УниКредит Груп са тези увеличения да спрат през първото тримесечие на годината.

„Индикатор на месеца“ е нова инициатива на икономистите на УниКредит Булбанк от началото на 2017 г. Всеки месец те ще избират най-значимия според тях показател за актуалната икономическа обстановка и ще представят анализ за неговата динамика и влияние.  Екипът „Икономически проучвания“ на УниКредит Булбанк е три пъти носител на приза за най-точна прогноза от международния доставчик на икономически анализи и прогнози Consensus Economics. През 2015 г. в конкуренция с редица местни и международни частни анализаторски звена, наградата им беше присъдена за точността на прогнозите за растежа на икономиката (БВП) и за индекса на потребителските цени (ИПЦ).

Ins Editor 5

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA