Факти и митове за покривите: Покривни материали и мненията за тях

Факти и митове за покривите: Покривни материали и мненията за тях

18:07, 29 Юли, 2021 0 коментара

 

Да се изгради един нов покрив или да се ремонтира стар, това е дейност, която следва да бъде извършена от професионалисти. Например експертите по ремонт на покриви в града София ще ви помогнат и в двата случая.


Но нека да поразровим малко по-надълбоко и да отчетем някои факти и митове за покривите.

 

Керамични керемиди

Керамичните керемиди са един от най-ценените и дълготрайни видове покриви. Предоставени от доказан производител, те могат да издържат дори над 100 години експлоатация без никакви проблеми. Проблемът обаче често е тяхната цена и фактът, че те изискват специално подсилена конструкция. Въпреки, че керамичните плочки са много по-скъпи, е важно да се помни, че през времето, когато ще се използват други материали може дори да изискват подмяна няколко пъти. Докато еднократните разходи ще бъдат по-високи, последващите разходи ще бъдат много по-ниски.

Изискванията към самата конструкция също са един вид мит.

Трябва да е по-солидно, но например разликите в дебелината или плътността на отделните носещи елементи не надвишават десетина процента. Със сигурност обаче керамичната плочка изисква голямо внимание, когато трябва да се полага върху "старата" конструкция.

Бетонните керемиди са алтернатива на керамичните керемиди. Много хора ги смятат за по-евтини фалшификати. Важно е обаче да се обърне внимание на факта, че всъщност бетонната плочка не отстъпва значително по отношение на трайността на традиционната керамична плочка, тъй като тук експлоатационният живот се определя около 70 години. Отрицателните мнения за бетонните керемиди се дължат отчасти на факта, че те се предлагат и в традиционни форми, но бетонните керемиди имат много "собствени" характеристики, които ги правят полезни. Един от ключовите фактори е много ниското водопоглъщане на бетон, възможността за лесно боядисване, но също така и по-ниска цена или тегло в сравнение с "керамиката".

Сред често използваните видове покрития, критични гласове могат да се чуят и за битумни покрития, особено популярни херпес зостер. Те са обвинени в недостатъчна издръжливост и в същото време податливост на замърсяване с мъх или малка полезност на покриви със сложна конструкция. Всъщност битумният херпес зостер е много по-траен от традиционния битумен покрив, тъй като е положен на слоеве, а фрагментите му са много по-малки, което го прави по-малко податлив на промени, свързани с температурата и механичните натоварвания. В случай на херпес зостер също е трудно да се говори за повишен риск от биологична корозия, защото много зависи от състоянието на покрива.

Струва си да се помни, че замърсяването е възможно благодарение на натрупването на замърсяване на покрива - чистият херпес зостер не е добър субстрат за мъхове или лишеи. Също така няма проблеми с приспособяването на покритието към покрива с най-сложна форма. В такъв случай правилният кофраж е от ключово значение. За повече информация посетете https://покрив.com.

Ins Editor 5

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA