ЕС приема мерки за редуциране на пожарите от неизгасени цигари

Всички цигари, продавани в Европа, ще трябва да отговарят на новите изисквания

14:11, 15 Ноември, 2011 3 коментара

Оставените без надзор запалени цигари са една от най-честите причини за пожарите с фатален край в Европа. Според статистиката броят на смъртните случаи може да бъде намален с над 40 % посредством въвеждането на така наречените цигари с „намалена способност за горене“. В тази връзка бяха приети мерки за безопасност, според които всички цигари, продавани в Европа трябва да бъдат от този вид. Това означава, че когато цигарите бъдат оставени без надзор, те се изгасят сами, като по този начин се намалява опасността от предизвикване на пожар. Тази мярка вече се прилага в някои страни по света (САЩ, Канада, Австралия), както и в ЕС – във Финландия, съобщава агенция Фокус

След като новите стандарти за безопасност ще бъдат публикувани в Официален вестник на ЕС от 17 ноември 2011 г. всички цигари на европейския пазар ще трябва да са съобразени с тези мерки. Националните органи ще отговарят за изпълнението на новите разпоредби за противопожарна безопасност, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

"Безопасни цигари не съществуват и най-безопасно би било изобщо да не се пуши! Но ако някои все пак предпочитат да пушат, новите стандарти, които предстои да влязат в сила, ще наложат на производителите на тютюневи изделия да произвеждат само цигари с намалена способност за горене, като по този начин ще бъдат създадени предпоставки за защитата на стотици граждани от опасността от възникването на пожари“, коментира Джон Дали, комисар на ЕС по въпросите на здравеопазването и потребителите.

Яна Вичева

Коментари

Радвам се че прочетох статията и това, че всички цигари на европейския пазар ще трябва да са съобразени с тези мерки е чудесно.Макар че е малко смешно като чуя израза безоспани цигари,понеже и вие както пишете такива не съществуват.Дали са цигари, пури или наргилета, всякакви такиава видове наркотични вещества са вредни за един организъм. Снимката е много тежка и все се чудя на тези хора,които палят една след друга цигари, дори и най често вече виждам бременни,които пушат, а това за мен е толкова глупаво и безразсъдно да отровиш и децата си.Надявам се да има строги мерки относно цигарите и кой къде пуши и най вече къде си изхвърля фаса.
Крайно време е да се заемат мерки относно щетите нанесени от незагасени цигари. Очевидно е и че това далеч не е чисто български проблем. По празниците бях в Сантяго, Испания и само за ден в района бяха избухнали 5 крайпътни горски пожара, един от тях в близост до бензиностанция. Това се беше чиста екологична катастрофа в началото на пролетта, когато всичко се пробужда.
Силно се надявам, че всички тези мерки, които ще бъдат взети ще се осъществяват и в реалност, а няма да останат само черно на бяло и само да говорим за тях , а същевременно да гледаме съседната маса или в парка как изхвърлят цигарите без да са ги изгасили.Тази кампания ми харесва и се надявам, че и ние ще започнем по строго да се отнасяме, за да се избегнат всички пожари.
  • Показани 3

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA