Домейнът като дигитална собственост

С развитието на онлайн сектора през последните години се наблюдава сериозна промяна в разбирането за значението на интернет домейните.

18:10, 18 Октомври, 2018 0 коментара

 

С развитието на онлайн сектора през последните години се наблюдава сериозна промяна в разбирането за значението на интернет домейните. Ако в зората на онлайн предприемачеството често на избирането на име за нов сайт се гледаше като на второстепенен фактор и някои собственици на онлайн проекти правеха това между другото или оставяха на уеб дизайнерите да изберат домейн, то днес повечето от тях подхождат много по-сериозно към въпроса. Концепцията за управлението на дигитални активи постепенно навлиза и у нас, а един от най-популярните такива типове дигитална собственост е именно домейнът.

„През последните години наблюдаваме сериозно съзряване на аудиторията в това отношение и все по-често домейнът се възприема като важен дигитален актив на компанията. Нараства броят на собствениците, които осъзнават, че неговото значение е не по-малко от това на търговската марка и името на фирмата и взимат необходимите мерки той да бъде също толкова добре защитен. Все още обаче не липсват и онлайн предприемачи, които не обръщат внимание на този фактор и подценяват проблемите, които потенциална загуба на фирмения домейн може да им донесе“ - споделя Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ.

Тя дава примери със случаи, в които години след създаването на сайта си собственици на даден бизнес установяват, че не притежават неговия домейн, защото той е бил регистриран от уеб дизайнера, разработил проекта. Затова и често когато домейнът изтече, те нямат легална възможност да го подновят своевременно и е възможно да го изгубят.

„За да се избегнат такива случаи, от най-важно значение е когато една компания вземе решение да създаде фирмен сайт, нейните собственици и ръководители лично да се запознаят с темата и да се уверят, че са наясно, какво представляват домейните, как се регистрират те и за какъв период. След това те трябва да обърнат внимание на чие име е регистриран техният домейн и след колко време изтича. Друг ключов аспект от защитата на този дигитален актив е свързан със сигурността на самия сайт, към който е насочен домейнът. От важно значение е паролата за достъпа до неговото управление също да е силна и да е различна от тази на други акаунти – например за електронната поща или за социалните мрежи“ - споделя още Цветелина Ненкова от СуперХостинг.БГ.

 

Ins Editor 5

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA