ДНК на 115-годишна жена показва тайната на дълголетието

Жената не е имала и следа от Алцхаймер, въпреки напредналата си възраст

16:10, 18 Октомври, 2011 0 коментара

Учени са успели да „сглобят” ДНК-спиралата на жена, живяла до 115 години. Данните от проучването са обявени на научна конференция в Канада. Учените открили, че жената имала гени, които я предпазвали от деменция. Допълнително изследване може да обясни защо някои хора се раждат с предразположеност за дълъг живот.

Самоличността на жената се пази в тайна и тя е известна само като „В115”. Тя е била родена преждевременно и не се очаквало да оцелее още като бебе. Жената обаче живяла дълъг живот и починала от тумор на стомаха на 115 години, след като успяла да се пребори с рак на гърдата, когато била на 100 години. Тест на умствените й способности, когато била на 113 години, показал, че тя има ума на жена на 60-75 години.

Д-р Хени Холстидж от Отдела по клинична генетика в Университетския медицински център в Амстердам е обяснил за BBC, че жената е имала редки генетични изменения. Все още не е ясно точно каква роля са изиграли те, за да я предпазят от болести, характерни за възрастни пациенти, но влиянието им тепърва ще бъде проучено.

"Знаем, че тя е специална, знаем, че мозъкът й няма следа от болестта на Алцхаймер. Трябва да има нещо защитно в тялото й, което пази от демеция", разказал Холстидж.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA