Дания ще поеме председателството на ЕС

ООН: Дания има най-ниското ниво на неравенство в доходите в света

16:12, 30 Декември, 2011 0 коментара

Утре в полунощ Дания ще поеме от Полша управлението на работата на Европейския съвет през следващите шест месеца, съобщи агенция КРОСС.

Основните цели на председателството на Дания ще бъдат „Европа да стане отговорна, динамична, зелена и сигурна”, но като се има в предвид икономическата криза в ЕС, вероятно насърчаването на икономическия растеж ще остане на върха в списъка на правителството в Копенхаген.

„През мандата си Дания ще работи усилено, за да бъдат постигнати конкретни резултати и ще допринесе за излизане на ЕС от икономическата криза и за по-нататъшния растеж”, заяви в началото на този месец датският министър по европейските въпроси Никола Вамен.

Премиерът на Дания, Хелена Торнинг Шмит пък обеща, че ще се бори за единство в Европа.

Дания е на четвърто място в ЕС по размер на номиналния общ вътрешен продукт на глава от населението, който възлиза на 60 961 долара. Според оценки на ООН, страната има най-ниското ниво на неравенство в доходите в света, а според Международния валутен фонд, Дания е с най-високата гарантирана минимална работна заплата. Според данните от октомври, безработицата там е била 5,5%, което е значително под средната стойност за ЕС (9,8%).

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA