CИБанк и ЕИБ договориха кредитна линия за 30 млн. евро

Над 80% от първата кредитна линя вече са усвоени

11:10, 21 Октомври, 2011 0 коментара

CИБанк и Европейската инвестиционна банка подписаха второ споразумение за отпускане на кредитна линия от 30 млн. евро в подкрепа на малките, средни и междинни предприятия.

Заемът дава възможност на банката да финансира инвестиционни проекти и оборотни кредити за малки и средни предприятия в почти всички сектори на икономиката при по-изгодни условия, съобщават от финансовата институция.

Няма ограничение за минималния размер на проектите, а минималният срок трябва да е поне 2 години. Кредитите могат да достигнат до 12,5 млн. евро.  Не се заплаща такса за разглеждане на искането за кредит. Съществува възможност и за  комбиниране на ЕИБ ресурс с безплатните гаранции по инициативата JEREMIE на Европейски Инвестиционен фонд.

„Операциите на ЕИБ за кредитиране на МСП са важна част от нашата дейност. По искане на финансовите министри на страните от ЕС групата на ЕИБ модернизира и засили подкрепата си за малкия и среден бизнес, което става с партньорството на местните банки”, заяви след подписването Вилхелм Молтерер, вицепрезидент на ЕИБ.

Първата кредитна линия е с усвояване над като основна част от кредитите (около 70%) са свързани с финансиране на инвестиционни проекти. Основно финансираните проекти са в секторите земеделие и животновъдство, производство на електрическа енергия, търговия на едро и сектор услуги. Средният размер на кредитите е около 200 000 лева.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA