Бриджстоун със съвети към притежателите на каравани

Безопасността на пътя започва с подходящите гуми, посочват от компаняита

11:09, 10 Септември, 2015 0 коментара
В края на летния сезон все повече каравани кръстосват пътищата ни

В края на летния сезон много българи напускат къмпингите по Черноморието и се прибират с караваните си у дома. Сега е моментът да се подготвите за път и Бриджстоун – най-големият производител на гуми и каучукови изделия в света, съветва всички пътуващи с каравана, кемпер или ремарке първо да проверят гумите си и да последват посочените по-долу съвети.

 

Подходящи гуми

 

Безопасността на пътя започва с подходящите гуми, както за теглещото МПС, така и за ремаркето. Шофирането със зимни гуми през лятото може да увеличи спирачния път с до 30%. Не по-малко важно е и правилното налягане на гумите. Гумите с ниско налягане не само пречат на способността ви да спирате и маневрирате безопасно, но и консумират повече гориво и се износват по-бързо. Трябва да се има предвид, че ако автомобилът ви е пълен, ще трябва да увеличите налягането на гумите. Минималната дълбочина на грайфера е 1,6 мм. Най-лесният начин да се определи дълбочината е с помощта на специален уред за измерване или с вградения индикатор за износване на гумите. Ако маркерите на грайфера, разположени напречно на посоката на движение са на едно ниво с гумата, време е за нейната смяна. Вследствие на високите натоварвания по време на ваканционни пътувания, дори дребни щети на гумите в най-лошия случай могат да доведат до спукване на гумата и дори до загуба на управление.

 

Добре оборудвани за всяка ситуация

 

Стандартното оборудване за безопасност за всяко пътуване с автомобил включва предупредителен триъгълник, аптечка и светлоотразителни жилетки. Трябва да проверите срока на годност на комплекта за първа помощ и броя на светлоотразителните жилетки. В много страни трябва да носите светлоотразителни жилетки за всички пътници.

 

Обърнете специално внимание на гумите на ремаркето

 

Гумите се амортизират. След приблизително осем години повечето гуми са загубили гъвкавостта си и се появяват множество малки пукнатини. Дори ако шарката на протектора е все още в добро състояние, те трябва да бъдат сменени, защото превозно средство с твърди гуми лесно губи сцепление при мокра настилка, с фатални последици за ремаркето. Бриджстоун съветва да смените всички гуми, независимо от тяхното състояние, 10 години след датата на производство. Повече информация можете да намерите тук.

 

ПРЕПОРЪКИ

 

При зареждане на ремаркето

- Уверете се, че не превишавате определения товар на теглича. Прекомерното натоварване върху теглича облекчава твърде много натиска върху управляемите предни колела на теглещия автомобил, докато недостатъчното или дори отрицателно натоварване на теглича (при което ремаркето е претоварено в задната част) често води до въртене на ремаркето, като например – при спускане по наклон. Овладяването на ремарке, което е започнало да се върти е почти невъзможно.

- Никога не претоварвайте ремаркето си! Проверете максималното тегло на теглене на автомобила, теглича и максималния товар на ремаркето – първо претеглете товара на кантар.

- Много малко ремаркета са оборудвани с резервна гума. Комплектите за ремонт на гуми с пистолет за лепило трябва да се съхраняват на място, защитено от пряка слънчева светлина, защото обикновено съдържат запалим газ-пропелент. Затова и комплектите за ремонт на гуми с компресор са по-практични. Те обаче могат да се използват за дупки с максимален диаметър 6 мм. Освен това те са предназначени само за бърз ремонт, който да ви позволи да стигнете до най-близкия автосервиз.

 

Не забравяйте да проверите всичко преди да поемете на път

- Проверете дълбочината на грайфера: Минималната дълбочина на грайфера е 1,6 мм по цялата обиколка на гумата.
- Проверете налягането на гумите: При максимално натоварване, налягането на гумите също трябва да се увеличи.
- Проверете гумите си за щети
- Проверете възрастта на гумите си: Последните четири цифри от DOT номера на страничната част на гумата указват годината на производство. - Първите две цифри указват календарната седмица. Третият и четвъртият номер са последните две цифри от годината на производство.
- Гумите ви разполагат ли с подходящия товарен рейтинг или индекс на натоварване? Вашият търговец на гуми ще ви посъветва за подходящите гуми съобразно теглото на вашето ремарке. Бриджстоун предлага широка гама от гуми за всякакви приложения.
- Работят ли вашите мигачи, стопове и осветление на регистрационния номер? Това е особено важно, когато пътувате в страни, където шофирането с включени фарове през деня е задължително, като например Италия и Швеция.
- Работят ли инерционните спирачки? Когато проверявате спирачките си, уверете се, че спирачките на ремаркето са в пълна изправност.

Ins Editor 5

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA