Бойко Борисов: „За” сме за създаването на европейска кредитна агенция

Kонференцията „Перспективи за развитие на небанковия финансов сектор” цели да предизвика дискусия за състоянието на българския финансов пазар

17:12, 14 Декември, 2011 0 коментара

Финансовата криза се отрази тежко върху световните пазари, това изисква предприемането на незабавни действия за преодоляване на последствията от кризата и за стабилизация на финансовите пазари в глобален мащаб. Това каза председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев при откриването на конференцията „Перспективи за развитие на небанковия финансов сектор”, организирана от КФН, предаде агенция Фокус.

Целта на конференцията е и да предизвика дискусия за състоянието на българския финансов пазар, за неговото бъдещо развитие, заяви Мавродиев.

„Като част от европейските финансови регулатори, ние подкрепяме действията на ЕК и съвместно с регулаторните органи от другите държави-членки на ЕС сме ангажирани в търсене на правилните решения и в създаването на политики за ефективен надзор върху финансовите системи. Целите ни са да направим финансовата система по-стабилна, по-прозрачна, по-предвидима и отговорна към обществото, инвеститорите и потребителите на финансови услуги”, каза още той.

Мавродиев обясни, че КФН е поела инициативата да запознае българските граждани и заинтересованите страни с новите инициативи в европейското законодателство.

Премиерът Бойко Борисов също все участе в откриването на конференцията. „Някой казват „хайде да си направим и ние в Европа кредитна агенция”. Ние сме абсолютно „за” и мисля, че такава е необходима, но ако тя бъде достатъчно обективна, ще даде горе долу същите резултати, каквито дават и другите кредитни агенции”, заяви той. Според него обаче, подобна агенция не би трябвало да бъде снизходителна към държавите от ЕС, които не спазват добра финансова дисциплина.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA