Бензиностанциите вече се отчитат в НАП

На 1 януари изтече крайният срок за монтиране на устройства за връзка с НАП

17:04, 23 Април, 2011 0 коментара
Бензиностанциите вече се отчитат в НАП

Вече 2882 бензиностанции имат дистанционна връзка с НАП, съобщи приходната администрация. Очаква се през следващите няколко седмици и по-малките обекти за търговия с течни горива, които не са успели да изпълнят законовото изискване в срок, да свържат фискалните си системи с приходното ведомство.
От 11 януари до момента са извършени 765 проверки на обекти за търговия с течни горива. В резултат на това 428 бензиностанции, които нямат връзка с приходната агенция, са запечатани, отчете Красимир Стефанов. Данните на агенцията обаче сочат, че по-голямата част от тези бензиностанции вече са предприели действия, за да осигурят дистанционната връзка на касовите си апарати с информационната система на НАП.
На 1 януари изтече крайният срок за монтиране на устройствата. Ведомството на Красимир Стефанов даде още десет дни "гратисен период" и после инспекторите му хукнаха по проверки.
Начинът, по който става връзката със системата на данъчните, е описан в Наредба 18 за регистриране и отчитане на продажби в търговски обекти чрез фискални устройства. Тя беше подготвена от експерти на приходната агенция с цел да се наблюдават пряко търговските обекти. Данъчни инспектори твърдят, че когато държат под око определен обект, отчетеният от него оборот се вдига поне 10 пъти.
Законовото изискване за връзка на бензиноколонките и резервоарите вече беше прието на първо четене от парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Предвижда се след окончателното приемане на промените в законодателството резервоарите, бензиноколонките и касовите апарати на всяка бензиностанция да се свържат в обща електронна система, която ще подава данни в НАП. По този начин ще се изпраща подробна информация за наличното гориво в обекта, за отчетеното като продадено на колонките и за натрупания оборот.

Дара Христова

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA