80% от работодателите ще съкращават персонал през 2012 г.

Фирмите дължат 1,9 млрд. лв. на работещите в тях

15:01, 09 Януари, 2012 0 коментара

80% от работодателите планират още съкращения през новата година, сочат данните от проучване на Националния статистически институт сред бизнеса у нас. Те обмислят около 8% съкращения на персонала във фирмите си през следващите 3 месеца, защото поръчките им от страната и чужбина са спаднали с повече от 30%.

Според друго проучване – на Българска стопанска камара (БСК), относно задлъжнялостта на предприятията, задълженията на фирмите към техните работници продължават да растат и вече достигат 1,9 млрд. лв., като 10% от тях са просрочени с повече от една година. Изследването е направено на база на финансовите отчети на фирмите за 2010 г. Неизплатените в срок трудови възнаграждения през 2010 г. са със 126 млн. лв. повече от 2009 г. и са нараснали с над 600 млн. лв. през последните пет години, сочат данните, цитирани от Стандарт.

Въпреки неприятните новини по отношение на персонала според информацията на НСИ 2011 г. е била по-добра от предходната за почти всички сектори от икономиката. Данните са до края на октомври, но те са показателни за цялата година, смятат специалистите.

Годината отново е била най-тежка за строителството, където се наблюдава спад от 15% в сравнение с 2010 г. и търговията на дребно, като там покупките са се свили с около 6%. Най-добре развиващите се, стабилни и печеливши сектори са енергетиката, фармацията, охранителната дейност и производството на метали.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA