15 фирми кандидатстват за строителството на автомагистрала Струма

Проектът предвижда и жп линия със скорост 160 км. в час

13:08, 22 Август, 2011 0 коментара

Отворени бяха 15 оферти за строителството на ЛОТ 4 от автомагистрала „Струма“ в Агенция „Пътна инфраструктура“ в петък след обяд, съобщиха от ведомството. Трасето на магистралата е основна връзка с ГКПП „Кулата” и Гърция и пресича райони с интензивно развито земеделие.

ЛОТ 4 обхваща участъка Сандански – Кулата и е с дължина 15 км. и проектна скорост 120 км. в час. Започва от км 423+500 при гр. Сандански, следва етапна връзка при км 424+100, допълнителни връзки за селата Ново Делчево и Дамяница, пътен възел „Петрич - Мелник” тип „Полудетелина” при км  425+180, пътен възел II клас при км 431+200 при пресичането с общински път за с. Генерал Тодоров и с. Ново Кономлади.

Проектът предвижда и изместване на съществуващото и изграждане на ново железопътно трасе за линията София – Кулата в участъка „Генерал Тодоров – Марино поле”. Проектът предвижда скорост на движение на влаковете от 160 км. в час. В този участък ще бъдат изградени два железопътни мостове над реките Мелнишка и Марикостинска.

Трасето преминава през защитените зони „Рупите“ и „Рупите – Струмешница“, които са местообитания на множество видове животни, предмет на опазване като например видра, прилеп, пъстър пор, ивичест и леопардов смок, обикновена бумка, гребенест тритон, риби и безгръбначни, обикновена блатна и каспийска блатна костенурка.

Тръжната процедура за участъка Сандански – Кулата беше стартирана на 17 юни тази година, а срокът за подаване на предложения от страна на фирми беше до 15:00 часа на 18 август. ЛОТ 4 на автомагистрала „Струма“ ще бъде реализиран с финансовата подкрепа на ОП „Транспорт“, която е съфинансирана от Кохезионния фонд на ЕС.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA