12 начина, по които видеото може да подобри SEO позициите

Направете видео карта на сайта

15:07, 03 Юли, 2017 0 коментара

Все повече уебсайтове вграждат видео в страниците си и е време да видим как то влияе на позициите в търсещите машини. Тези SEO съвети за видео ще ви помогнат да получите възможно най-високи резултати от гледна точка на оптимизацията.

Качествено и ценно съдържание

Изглежда очевидно, но все пак трябва да кажем, че в страниците на уебсайта няма място за нерелевантно видео съдържание. Качествените видеа ще заинтригуват потребителите, ще ги накарат да ги гледат по няколко пъти и ще популяризират бранда ви.

Направете съдържанието атрактивно

За да грабнете вниманието на потребителите, постарайте се с атрактивните елементи около или във видеото. Добра идея е да разделите клипчето на сегменти и да позволите на потребителите да изберат коя част да гледат. Обикновено ефектът е по-висок от три двеминутни клипчета, отколкото от едно шестминутно.

Препоръчително е видеото да се хоства от вашия домейн

Въпреки че е много по-лесно да качим клипче в YouTube и да го вградим в страницата си, по-ефикасно е то да бъде качено директно в сайта. Така при търсене ще се показва вашият уебсайт, а  не YouTube.
Видеото на домейна ви също така улеснява търсачките да го индексират и повишава вероятността хората да посетят именно вашия сайт, а не някой друг.

Позволете вграждане на видеото ви

Ако потребителите харесват видеото ви, позволете им да го вградят в собствените си сайтове или блогове. Така ще повишите посещенията си, външните препратки и позициите си в търсачките.

Meta информацията е ключова

Според Гугъл най-важната информация за видеото се намира в заглавието, описанието и thumbnail-а. Заглавието трябва да е кратко и точно, а в описанието можем да се впуснем в подробности, използвайки повече ключови думи.

Още повече информация, обаче, може да се включи в meta данните и това не трябва да се пренебрегва. Тези данни съдържат заглавие, дължина на видеото, описание и име на файла. Именно последното може да се оптимизира добре, за да носи полза – kak_da_smenim_maslo вместо video1294 .

Изчистете thumbnail-ите

Именно thumbnail-ите са елементите, които най-напред ще видят потребителите и  биха ги накарали да изгледат видеото. Направете ги ясни и изчистени, така че човек да разбере какво може да види, ако си пусне клипчето.

Оптимизация на ключовите думи

Ключовите думи се оптимизират и при видеата. Намерете фразите, които най-точно описват вашето видео и се търсят най-много от потребителите. Така ще помогнете и на тях, и на търсачките да ви намерят.

Лесно за споделяне видео съдържание

Освен че ви трябва интерактивно и интересно видео съдържание, то трябва да носи достатъчно стойност на хората, за да го споделят. Това се постига с уникално съдържание, съдържащо важна и интересна информация, която е поднесена по подходящ за аудиторията ви начин. Не забравяйте и да позволите на хората лесно да споделят видеото със съответните бутони.

Добавете транскрипция на видеото

Публикуването на видео безспорно увеличава ангажираността у потребителите с вашия сайт и съответно посещенията към него. Още по-силен е ефектът, ако добавите писмена транскрипция, тоест описание на това, което се случва във видеото. Така ще привлечете и тези, които искат първо да прочетат за какво става въпрос, а и ще оптимизирате по ключови думи.

Направете видео карта на сайта

Това често се пренебрегва, но видео картата е важно допълнение към обикновената карта на сайта, защото помага на търсещите машини по-подробно и бързо да се запознаят с видеата, които сте качили.
Максимизирайте начините за използване на вашето видео
Използвайте своето видео по повече от един начин. Освен да го публикувайте в сайта си, можете да споделите кратко превю в социалните мрежи или дори слайдшоу или инфографика, които да накарат хората да дойдат в сайта ви и да го изгледат.

Използвайте социални медии, за да го споделите

Колкото повече канали за споделяне на видеото използвате, толкова повече посещения ще имате. А увеличените посещения ви носят повече трафик, по-добри позиции и повече конверсии. Добра идея е да използвате и платена реклама пред подходящите потребители.

Заключение

Видео съдържанието вече изпълва голяма част от мрежата и е важно да се използва за подобряване на SEO позициите. Високото качество е целта, която трябва да гоните винаги заедно с горните 12 съвета.

Ins Editor 5

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA