10 признака за нашествие на дървеници в дома

Дървениците са малки, често неуловими вредители, които безмилостно опустошават нашето домашно спокойствие и благополучие

21:10, 28 Октомври, 2023 0 коментара

Дървениците са малки, често неуловими вредители, които безмилостно опустошават нашето домашно спокойствие и благополучие.

Ранното разпознаване на признаците на нашествие от дървеници е от решаващо значение за бързото им и ефективно унищожаване. Нека разгледаме десет основни признака, които издават наличието им във вашето жилище.

Необясними ухапвания по тялото

Ухапванията често са първият и най-забележим признак за нашествие от дървеници. Те обикновено се появяват като сърбящи, червени ивици на групи или оформена линия по кожата. Известно е, че дървениците се хранят с открита кожа, докато спите, оставяйки след себе си тези отличителни белези.

Видими дървеници

Колкото и да са неуловими по принцип насекомите, в някои случаи наистина може да ги видите реално. Възрастните дървеници са с размерите на ябълкова семка и са червеникаво-кафяви на цвят. Младите дървеници (нимфи) са по-малки и по-светли по външен вид. Те често се крият в цепнатини и пукнатини през деня, но излизат през нощта, за да се хранят.

Малки петна с цвят на ръжда

Дървениците отделят малки капки кръв след хранене, което се визуализира като малки петна с цвят на ръжда върху спалното бельо или матрака. Оглеждайте се за подобни видими следи, особено около шевовете и гънките на спалното бельо.

Малки, подобни на перлички яйца

Яйцата на дървениците са изключително малки, приблизително колкото глава на карфица. Те са бели и приличат на перли. Потърсете ги отново в по-скритите части на вашия матрак, мебелите или по дъските.

Миризма на плесен

Сладката, мухлясала миризма често се свързва със зараза от дървеници. Ако усетите необичаен и неприятен аромат в спалнята или жилищното си пространство, това определено може да е признак за значително присъствие на насекомите.

Остатъчни екзоскелети

Докато дървениците растат, те отделят своите екзоскелети в пространството около тях. Физиологичните остатъци са ясен знак за нашествие от дървеници и могат да бъдат намерени в райони, където те се крият по принцип.

Видими тъмни петна или екскременти

Тъмни петна или отпечатъци по вашето спално бельо, матрак или стени са издайнически признаци на изпражнения на дървеници. Те понякога изглеждат и като малки черни точки или ивици.

Активност през нощта

Дървениците са нощни същества и са склонни да бъдат най-активни през нощта, когато техните “домакини” спят. Както вече споменахме, ако чуете необичаен шум или се събудите с необясними ухапвания, това определено може да се дължи и на тях.

Модели на захапката

Ухапванията от дървеници често образуват различни шарки по кожата. Могат да се проявят като прави линии или групи, което е силен признак за дейността на насекомите.

Видими скривалища на дървеници

Ако имате съмнения, проверете щателно обичайните скривалища за дървеници като шевове, гънки и подгъви на матраци, пукнатини в мебели, первази и дори електрически контакти. В случай че се натъкнете на живи дървеници или техните яйца, това е ясен знак за нашествие.

В момента, в който установите наличието на дървеници в дома, най-добре да потърсите професионална помощ от фирма за борба с вредителите, която разполага със специализирана техника, опит и познания, за да сте сигурни в качеството на крайния резултат. Колкото по-рано се ориентирате в ситуацията, толкова по-голяма е вероятността за траен успех.

Ins Editor 5

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA