„Луфтханза”, „Асарел Медет”, EVN и HP са Инвеститори на годината

Трайчо Трайко: Българската икономика има голям потенциал

17:01, 12 Януари, 2012 0 коментара

Българската агенция за инвестиции връчи за шести път наградите „Инвеститор на годината” на официална церемония вчера вечерта в столичния хотел Шератон.

В категорията „Зелена инвестиция на годината” наградата беше присъдена на „Асарел Медет” АД за новата си циклично-поточна технология за транспортиране на добитата руда от рудник „Асарел”. Системата спестява транспорта с камиони и по този начин намалява вредното влияние върху околната среда. Инвестицията е в размер на 100 млн. лв.

Призът в категорията „ Инвестиции в активи - за големи предприятия” получи „Луфтханза Техник” за построяването на база за ремонт на самолети на Летище София. Персоналът на компанията е над 400 души. Стойността на инвестицията е 25,4 млн. лв.

Наградата в категория „Инвестиция в иновации” взе EVN България за новата когенерационна централа на площадката на ТЕЦ „Пловдив Север” с мощност 49.9 киловата електрическа и 54 мегавата топлинна енергия. Инвестицията е на обща стойност 100 млн. лв.

„Хюлет Пакард" получи наградата в категорията „Създадени работни места с висока добавена стойност” за проект за разширяване на дейността на Центъра за отдалечени услуги на компанията в България, в който са назначени 1300 нови служители. Инвестицията възлиза на 7 млн. лв.

„Инвеститор на годината в активи за малки предприятия” стана „Амер Спортс България”, клон на финландската „Амер Спортс”, която е един от най-големите производители в света на спортни стоки и екипировка. През 2011 г. дружеството инвестира 7,7 млн. лв. за обновление и модернизация на фабриката си за ски в Чепеларе и удвои броя на работните си места.

На церемонията присъства и икономическият министър Трайчо Трайков, който заяви, че българската икономика има голям потенциал. „Може би това не е видно за всички, но е безспорен факт и той беше показан от наградените компании тази вечер”, допълни Трайков.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA