Златни правила, които да спазвате при теглене на заем

Направете застраховка, особено при голям кредит

18:01, 19 Януари, 2020 0 коментара

В един идеален свят всеки би имал достатъчно пари за всичките си нужди. В действителност обаче, много от нас имат кой знае какви възможности. И докато банковият пазар ни залива с предложения за обикновени заеми и бързи кредити, първо трябва да сме достатъчно добре подготвени и да имаме солидна информация за това как да вземаме пари.


Ето защо сме подготвили за вас няколко златни правила, които, надяваме се, ще ви бъдат от полза.


Не вземайте повече, отколкото можете да върнете


Първото правило на интелигентното заемане е това, което по-възрастното поколение ни е разказвало още в добото старо време: не живейте извън възможностите си. Вземете заем, който лесно можете да изплатите. С многото възможности на банковия пазар, вземането на кредит изглежда толкова лесно, колкото да си купите хляб. Но не вземайте заем, само и единственото защото е на ваше разположение. Уверете се, че вашето съотношение между заем и доход е в допустимите граници.


Освен това, ако вашият кредит „изяжда“ твърде много от вашите доходи и други важни финансови цели като спестяване за пенсиониране или образованието на децата ви, трябва да помислите много сериозно над това дали и как точно имате нужда от него.


Изберете кратък срок за погасяване


Максималният размер на жилищния кредит, предлаган от всички основни кредитори, е 30 години. Много е изкушаващо да изтеглите заем за 25-30 години. Но това не е толкова добре, колкото изглежда. Най-добре е да вземете заем за възможно най-кратък срок, който можете да си позволите. В дългосрочен план, с всички тези лихви заемът става твърде, твърде висок. Наистина ли искате това?


Правете плащанията по кредита си редовно и навреме


Струва си да бъдете дисциплиниран, особено когато става въпрос за погасяване на вноски по кредит. Дали е краткосрочен дълг като сметка за кредитна карта или дългосрочен заем за вашата къща, уверете се, че не пропускате плащанията.


Забавянето на плащанията са сред ключовите фактори, които могат да повлияят на кредитния ви профил и да попречат на шансовете ви да вземете кредит за други нужди по-късно в живота. Никога не пропускайте падежната дата за вноската, дори ако това означава да забавите някой друг от належащите си разходи.


По същия начин трябва да се погрижите никога да не пропускате плащанията за кредитната си карта, защото не само ще бъдете наказани с неустойка, но и ще ви бъде начислена огромна лихва върху неплатената сума.Ако не разполагате с пари, за да платите цялата сметка на кредитната карта, заплатете минимум 5%.

Направете застраховка, особено при голям кредит

Ако смятате да вземете голям заем за  дома или колата, най-добре е да вземете и застрахователно покритие. Така ще се гарантира, че вашето семейство не е обременено с дълг, ако нещо ви се случа. Заемодателят ще поеме актива (къща или кола), ако вашите близки не могат да поемат този голям разход.


Обикновено банките налагат план за намаляване на покритието, който предлага застраховка, равна на неплатена сума. Въпреки това, един редовен план е по-добър начин за покриване на тази отговорност.

Застраховката може да продължи дори след изплащане на заема или пък при преминаване към друг кредитор. Освен това застрахователните полици, които са свързани с кредит, често се ползват и с някои премии.

Все пак, ако кредитор ви принуждава да си купите застрахователен план, който е свързан със заема, можете да разгледате въпроса с омбудсманите на банките и застрахователния регулатор във вашата страна.

Виж повече на citycash.bg!

Ins Editor 5

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA