Застраховките при пътуване: защо са нужни

Изберете подходящата опция и си подарете едно спокойно пътуване.

13:02, 17 Февруари, 2022 0 коментара

Всяко пътуване, дори и добре планираното крие в себе си рискове, нещо като да натиснете betano, и да играете на собствен риск. За да не се стига дотам е добре предварително да се вземат необходимите предпазни мерки в случай на заболяване, на обостряне на хронично такова или злополука. Затова съществуват застраховките при пътуване. Те имат различно покритие и позволяват на човек да пътува без притеснения, особено ако пътуването е семейно.
Европейската здравна карта е нужен документ, ако пътувате из Европа. Тя е безплатна за здравноосигурените лица над 18 години. Срокът ѝ на валидност е различен за отделните възрастови групи. За пенсионери той е 10 години, за лица под 18 години е 5 години. За всички останали срокът е 1 година. За издаването ѝ е нужно да се подаде заявление (лично или чрез пълномощно), за хората под 18 години то се подава от техните родители. След подаване на заявлението картата се получава след 15 дни, така че е добре отрано да задвижите процедурата.
Какво покрива европейската здравна карта? Тя покрива само спешната помощ, в това число и денталната, но не и последващото, ако се налага, лечение. Затова е нужно да имате сключена здравна застраховка. Съществуват различни видове полици. Това, което ги отличава е цената и респективно тяхното покритие. Те покриват загуба на магаж, медицинско лечение. За последното сумата варира според избраната полица и може да стигне и до 200 000 лв. Също така ако се налага ползването на медицински транспорт, това също се покрива от здравната застраховка при пътуване. Злополука и инвалидизация също са сред перата в тази здравна застраховка. Улеснението днес е, че може лесно да изчислите сумата, която да платите онлайн. Нужно е само да попълните за коя държава пътувате, колко дни, ще е престоят ви там, сам или със семейството си, ще пътувате, както и коя от различните полици, ще изберете.
Освен здравна застраховка, на пазара вече има и т.нар. застраховка при отмяна на пътуване. Пандемията и свързаната с нея несигурност вече могат да бъдат овладени благодарение на този продукт. Застраховката покрива възстановяване на разходи вследствие на анулиране на пътуване, разходи за предплатени, но неконсумирани услуги поради прекъсване на пътуването, както и редица други, които са изброени детайлно в застрахователната полица. Важно е, че тя не покрива разходи, тогава, когато анулирането на пътуването е извършено от фирмата организатор. Тук на помощ идва застраховката “отговорност на туроператора”.
Застраховката отговорност на туроператора е задължителна за туристическите агенции. Тя се предоставя от туроператорите към Министерството на туризма като част от изискуемата документация за получаване на лиценз. Винаги при организирано пътуване от туристическа агенция проверявайте дали тя притежава лиценз за извършване на туристическа дейност.
Също така се предлагат и годишни застраховки, които покриват пътуванията през цялата година. Те също имат различни полици според покриваната от тях сума по отделните пера. Те са удобен вариант, ако пътувате често, тъй като не се налага непрекъснато да сключвате отделни застраховки. Отново премията може да бъде изчислена онлайн в няколко стъпки.
Ако всичко това ви се струва твърде сложно, вариант е да прибегнете до услугите на застрахователен брокер. Това е лицето, което е специалист по различните видове застраховки и познава в детайли предлагащите се на пазара, такива. Съобразно вашите нужди и възможности, той може да направи анализ и да ви предложи различни варианти. Също така, след направен изобр, той подготвя документацията и реално е посредник между вас и избраната застрахователна компания. Една от задачите му е и да следи за падежите по вноските, както и за изтичащите застраховки, така че да сте максимално облекчен и спокоен по време на пътуванията си.
Изберете подходящата опция и си подарете едно спокойно пътуване.

Ins Editor 5

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA