Застраховката „Гражданска отговорност“ ще продължи да се плаща разсрочено

Остава и вписването на дата и часа на сключване на застрахователния договор, реши НС

18:09, 07 Септември, 2011 0 коментара

Народното събрание отхвърли на първо четене промените в Кодекса за застраховането, внесени от Министерския съвет, според които правителството предлагаше отпадането на разсроченото плащане на премията по задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, съобщи DarikNews.bg

Освен това депутатите отхвърлиха и промяната, според която трябваше да се забрани вписването на дата и часа на сключване на застрахователния договор.

Аргументите против разсроченото заплащане на застраховката „Гражданска отговорност“ са свързани с по-голямата защита на потребителите, а и на застрахователните компании, обясни заместник-финансовият министър Боряна Пенчева преди около два месеца. Според нея затруднението за плащане на цялата премия на куп може да се компенсира с различни банкови продукти, които застрахователите да предложат на своите клиенти. За сега обаче се запазва възможността застраховката да се плаща на вноски.

Ако промените бяха влезли в сила, това със сигурност щеше да се отрази на есенните промоции за „Гражданската отговорност", категорични са представителите на застрахователния бранш. очаква се повишение на цената на задължителната застраховка, но то няма да е стществено.

От НС не приеха и въвеждането на системата бонус-малус, според която водачите без нарушения на пътя ще плащат по-малко за застраховката в сравнение с тези, които са причинили инциденти.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA